Därför väljer sjuksköterskor bort Karolinska

Därför väljer sjuksköterskor bort Karolinska
Madeleine Arpell och Ann Charlotte Jansson är förtroendevalda för Vårdförbundet på Karolinska universitetssjukhuset.

Dålig löneutveckling, försämrad arbetsmiljö och oro inför framtiden gör att sjuksköterskor väljer bort Karolinska som arbetsplats. Det säger Vårdförbundets förtroendevalda.

18 september 2015

Nya siffror som Vårdfokus presenterar i dag visar att Karolinska universitetssjukhuset har misslyckats med att ersätta hyrsjuksköterskor med fast anställd personal.

Antalet anställda sjuksköterskor på sjukhuset har till och med minskat sedan hyrstoppet infördes. Omkring 200 sjuksköterskor saknas i dag. För Madeleine Arpell, anställd på akutkliniken i Solna och förtroendevald för Vårdförbundet, kommer det inte som någon överraskning.

– Den akuta vårdplatskris som vi ser nu beror ju på att det fortfarande är mycket svårt att få sjuksköterskor till sjukhuset, säger Madeleine Arpell.

”Vi hinner inte med”

Hennes kollega Ann Charlotte Jansson, som är vårdplatskoordinator, berättade i morse  att det var 20 patienter på akuten, men bara en som låg kvar från kvällen innan. Det brukar vara betydligt fler som blir kvar på grund av platsbrist på avdelningarna. För de anställda på akuten betyder det att ett redan svårt arbete blir ännu tyngre.

– Vi gör vårt bästa, men det är klart att vi inte hinner med, vi har inte de resurser som behövs. Vi har inte patienternas mediciner och inte mat, utan det måste vi hämta från andra avdelningar. Vi har svårt att hinna med att hjälpa dem till toaletten och det finns inte plats, så många blir liggande i korridoren.

Larmade redan för ett år sedan

Den akuta kris och vårdplatsbrist som sjukhusledningen nu talar om har Vårdförbundet försökt larma om i minst ett år, säger Madeleine Arpell.

– Så här ser vår vardag ut. Äntligen har de fått upp ögonen för det.

Vårdförbundet ser tre viktiga orsaker till att Karolinska har svårt att rekrytera sjuksköterskor. Det ena är arbetsmiljön, det andra är den oro som de tuffa besparingarna har orsakat.

– Det tredje är en dålig löneutveckling. Om vi inte hade fått så lite i årets löneöversyn hade kanske något färre sökt sig härifrån. Men det var droppen som fick bägaren att rinna över för många som då valde att sluta för att få bättre betalt på annat håll, säger Madeleine Arpell.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida