Akut kris på Karolinska

Akut kris på Karolinska
Karolinska universitetssjukhusets akutmottagningar är hårt belastade för att patienterna blir kvar i brist på vårdplatser.

Nästan en femtedel av vårdplatserna stängda. Sjukhusledningen tar till extraordinära åtgärder.

17 september 2015

Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm har just nu nästan 20 procent av vårdplatserna stängda. I tisdags var 234 platser stängda av 1 348 platser, skriver Svenska Dagbladet.

Det leder till att situationen på akutmottagningarna blir ohållbar. Var tionde patient får vänta mer än åtta timmar där.

Det pressade vårdplatsläget under sommaren har inte gått att lösa, utan är kvar nu i höst.

Ledningen söker lösningar

Sjukhusdirektören Melvin Samson ser det som ett akut problem och ledningen prioriterar just nu lösningar över alla andra uppgifter. Krismötena avlöser varandra.

– Under veckan började vi förbereda extraordinära åtgärder för att snabbt kunna lösa problemen, skriver han på sjukhusets hemsida.

I tisdags träffade sjukhusledningen samtliga verksamhetschefer för att enbart diskutera lösningar till den aktuella krissituationen.

Överläkare på vårdgolvet

Ett förslag var att överläkare på hela sjukhuset tillfälligt ska lägga åt sidan så många av sina ordinarie arbetsuppgifter som möjligt, för att förstärka kapaciteten på vårdgolvet. Det göra det möjligt att öppna fler platser.

Förslaget har gått vidare till beredning tillsammans med andra förslag.

– Färdiga lösningsförslag levereras under fredagen så att sjukhusledningen ska kunna fatta beslut om konkreta omedelbara åtgärder på måndag, skriver sjukhusdirektör Melvin Samson.

Akutledningen skrev krisbrev

Klinikledningen på akuten har slagit larm om det allvarliga läget på grund av vårdplatsbristen i ett brev till chefsläkarna.

En orsak till att vårdplatserna inte går att hålla öppna är att Karolinska saknar sjuksköterskor. Vårdfokus har i flera artiklar rapporterat om flykten från avdelningar som onkologen och den akuta vårdavdelningen.

Karolinska universitetssjukhuset hade vid årsskiftet ett underskott på 561 miljoner kronor och ska spara 300-400 miljoner kronor för att få budgeten i balans

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida