Förundersökningen om svarta pengar i Arvidsjaur läggs ner

Förundersökningen om svarta pengar i Arvidsjaur läggs ner
Inget brott har begåtts vid vårdcentralen i Arvidsjaur, konstaterar åklagaren.Foto: Nll

Det går inte att bevisa att något brott har begåtts vid vårdcentralen i Arvidsjaur. 

Allt enligt åklagaren,  som därför har beslutat att lägga ner förundersökningen.

Det var för två månader sedan som landstinget gjorde en polisanmälan om misstänkt bedrägeri på vårdcentralen i Arvidsjaur. Personalen skulle ha låtit pengar från undersökningar gå till en ”svart” kassa som användes till fika och fester, enligt divisionschefen Eva-Lena Holmkvist.

Ingen ekonomisk skada

Men något brott har inte begåtts, konstaterar Mikael Lundquist, vice chefsåklagare i Luleå.

– Det finns inga skäl att tro att personalen haft till uppsåt att skada arbetsgivaren och det kan inte bevisas att förfarandet orsakat landstinget någon ekonomisk skada, säger han till Vårdfokus.

Personalen mår dåligt

Vårdfokus har tidigare berättat om att personalen vid vårdcentralen i Arvidsjaur har mått mycket dåligt till följd av polisanmälan.

– Det här kom ovanpå en redan tung arbetssituation och vårdcentralen i Arvidsjaur är en arbetsplats nära kollaps, sade Vårdförbundets ordförande Katarina Johansson i april.

Då gjorde Vårdförbundet en anmälan till Arbetsmiljöverket om de omfattande arbetsmiljöproblemen vid vårdcentralen.

Många slutar

Häromdagen skickade också de anställda ett misstroendeuttalande till landstinget. De anser att varken den lokala ledningen eller distriktsledningen tagit ansvar för de omfattande besparingar som gjorts i samband med omstruktureringar och att man visat en öppen ovilja att kommunicera med personalen.

Det senaste halvåret har sju sjuksköterskor slutat och tre distriktssköterskor har gått över till kommunen. De har inte kunnat ersättas fullt ut och de som är kvar knäar av arbetsmängden.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida