Jul på akuten

Jul på akuten
Fatou Ceesay Bengtsson tycker att stämningen på akuten i Karlstad har blivit bättre, men det återstår fortfarande mycket arbete. Foto: Linn Malmén

Efter ett riktigt krisår 2014 - hur blir julen på akuten i Karlstad?

Under året har Vårdfokus flera gånger berättat om krisen på akuten i Karlstad. 25 av de 46 sjuksköterskorna sade upp sig. Akuten dränerades på kompetens och erfarenhet.

Med en personalbrist som krävde ständiga extrapass blev sjuksköterskorna mer och mer slitna och till sist uppstod en akut kris där verksamheten var hotad.

Mitt i krisen stod Vårdförbundets förtroendevalda Fatou Ceesay Bengtsson. Hur har hon det i dag?

– Nu har jag faktiskt semester över julen och sen ska jag bara jobba januari ut för jag har sagt upp mig.

Vad kommer det sig?

– Jag höll ut igenom den här besvärliga tiden, men nu känner jag att jag inte har energi till att vara med och bygga upp verksamheten efter allt som hände.

Hur är situationen på akuten i Karlstad i dag?

– Stämningen är bättre och många börjar få tillbaka framtidstron igen. Våra nya chefer håller på och rekryterar personal för att kunna ersätta de som slutat och för att höja grundbemanningen. Men det fattas fortfarande personal. Det kommer att ta tid.

Har problemen löst sig?

– Nej, egentligen inte. Vi har fortfarande inte hört något om arbetstidsförkortning, lönetillägget är inte permanent och även om våra chefer har börjat lyssna till oss så finns det fortfarande mycket att göra när det gäller arbetsmiljön. Det är en lång väg kvar.

Hur blir julen på akuten i Karlstad?

– Jag har ju själv semester, men jag tror att man lyckats lösa personalbehovet genom att låna in sjuksköterskor från andra avdelningar, från ambulansen och genom att ta in sjuksköterskor som jobbat på akuten tidigare.

Vad ska du göra efter januari?

– Jag börjar på ett nytt jobb som företagssköterska på Previa i Karlstad.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida