Akuta problem i Karlstad

Akuta problem i Karlstad
Det är problem och missnöje på många akutmottagningar runt om i landet. Arkivbild: Mostphotos

Nu hotar sjuksköterskorna på akutmottagningen att sluta om inte villkoren förbättras omgående.

Situationen på akutmottagningen vid Centralsjukhuset i Karlstad har blivit ohållbar. I ett öppet brev skriver sjuksköterskorna i dag att de inte längre har förtroende för ledningen.

Kräver bättre lön och arbetstider

”Vi vill ha en arbetstidsförkortning klar innan 9 maj. Vi vill ha en löneökning klar innan samma datum. Vi vill permanenta en resursförstärkning som vi får vara med och bestämma om”, skriver de i Värmlands Folkblad.

”Är det inte klart då finns risken att akuten i Karlstad tappar nästan hela sin sjuksköterskekompetens i sommar”, avslutar de.

– Det handlar inte om någon organiserad massuppsägning, men sjuksköterskorna på akuten är trötta och slutkörda. Det är redan många som har slutat och för varje dag som går utan att problemen på akutmottagningen åtgärdas ökar risken att fler säger upp sig för att de inte orkar, säger Eva Strandh, ordförande för Vårdförbundet i Värmland.

Anklagade av politikerna

Hög personalomsättning, ökat patientflöde och långa väntetider har under en längre tid ökat pressen på akutmottagningens sjuksköterskor. I kombination med låga löner och missnöje med arbetsscheman ledde det till att de i mars skrev ett öppet brev till sina chefer och ansvariga politiker i landstinget och varnade för att patientsäkerheten var hotad.

Svaret blev inte riktigt vad de tänkt sig. Politikerna ansåg nämligen att situationen inte alls var så alarmerande som sjuksköterskorna beskrev den. De beskyllde i stället sjuksköterskorna för att smutskasta organisationen med felaktiga uppgifter.

Två chefer sade upp sig

Under våren har också två avdelningschefer på akuten sagt upp sig och nu uttalar alltså sjuksköterskorna sitt misstroende mot verksamhetsledningen och deras förmåga att göra något åt problemen.

Till Värmlandsnytt säger landstingets hälso- och sjukvårdschef Tobias Kjellberg att man strävar efter att få till nya arbetstidsmodeller, men att det inte kommer att vara klart till den 9 maj.

Problem i hela landet

Det är inte bara på akuten i Värmland som det är stora problem. Brist på sjuksköterskor har orsakat uppror i bland annat Gävle och i Kalmar har 22 ledningsansvariga sjuksköterskor sagt att de inte längre vill ta det ansvaret om de inte får ersättning för det.

I Dalarna har landstingsledningen nyligen beslutat att ge erfarna sjuksköterskor på akutmottagningarna i Falun, Mora och Avesta 2 000 kronor mer i månaden i hopp om att kunna behålla erfaren personal och locka nya.

Går att vända

Att det går att vända en situation med sjuksköterskebrist, arbetsmiljöproblem och stort missnöje visar också exemplet Linköping som Vårdfokus berättat om tidigare, se länk till höger.

– Vi ser de här problemen över hela landet där man bedriver dygnet runt-verksamhet och har många multisjuka patienter. Det krävs bättre bemanning och bättre villkor för att sjuksköterskorna ska orka med den tuffa arbetssituationen, säger Eva Strandh.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida