Landstingen slåss om att undvika jumboplats i löneligan

Landstingen slåss om att undvika jumboplats i löneligan
Tusen kronor mer i månaden får allmänsjuksköterskorna. Röntgensjuksköterskorna får ytterligare en femhundring. Arkivbild: Mostphotos

Halland gör en extra satsning på allmänsjuksköterskor och röntgensjuksköterskor.

Satsningen ger allmänsjuksköterskor på Hallands sjukhus ett extra lönelyft på 1 000 kronor i månaden. Röntgensjuksköterskorna får 1 500 kronor.

– Tittar man på medianlönerna så ligger vi lågt i relation till övriga regioner och landsting i södra Sverige och det vill vi rätta till, säger Gösta Bergenheim, regionstyrelsens ordförande.

Ser det som en start

Det låga löneläget har gjort att Hallands sjukhus under de senaste åren haft svårt att rekrytera och behålla sjuksköterskor och Vårdförbundet har länge tryckt på för att få regionen att se över lönestrukturen.

– Den extra satsning som nu görs är förstås bra, men vi ser det som en start. Framöver behövs det mer pengar vid lönerevisionerna för fortsatta satsningar. Vi vill att kompetens och erfarenhet ska löna sig, säger Camilla Henningsson, ordförande för Vårdförbundet Halland.

Brist på personal

Halland är inte ensamt om att ha problem med personalbrist. De flesta landsting och regioner har brist på sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor och på många håll även barnmorskor. Det gör att de anställda i högre grad än tidigare kan välja att flytta för att få högre lön.

Sörmland och Örebro är exempel på andra landsting som tidigare legat i botten i landstingens löneliga, men som har gjort större lönesatsningar de senaste åren för att få personal att stanna och göra det lättare att nyrekrytera.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida