ny utredning

Nationella kompetenskrav för undersköterskor

Nationella kompetenskrav för undersköterskor
Det behövs en kvalitetsstämpel på yrket undersköterska, anser socialminister Annika Strandhäll.

Regeringen vill fortsätta utreda hur yrket undersköterska kan kvalitetsstämplas. Kommunal hoppas att det ska leda till en egen legitimation.

I äldreomsorgsutredningen som presenterades i våras föreslogs att undersköterskor ska få en egen legitimation. Men som Vårdfokus berättat tidigare var flera remissinstanser kritiska, bland dem Vårdförbundet och Socialstyrelsen.

Däremot påpekade Vårdförbundet att det är angeläget att undersköterskeutbildningarna samordnas och regleras nationellt.

Det anser regeringen också som idag tillsatt en utredning som ska lämna förslag på hur yrket undersköterska kan tydliggöras och regleras.

Skiljer sig för mycket

– Det skiljer sig för mycket mellan vad en undersköterska kan och gör beroende på var de har utbildat sig. Trots att de är den största yrkesgruppen inom vård och omsorg saknas det idag reglering om vad utbildningen ska innehålla eller vad en undersköterska ska kunna. Det handlar om att sätta en kvalitetsstämpel på yrket, säger socialminister Annika Strandhäll, i ett pressmeddelande.

Regeringen kommer också att ge Socialstyrelsen i uppdrag att sätta upp nationella kompetenskrav för undersköterskeyrket för ökad likvärdighet i hela landet. Det kan exempelvis gälla en gemensam grundnivå för vad som ska ingå i utbildningen. Skolverket kommer få i uppdrag att lämna förslag till en undersköterskeexamen.

Legitimation på sikt

I en kommentar till regeringens beslut säger Kommunals ordförande Tobias Baudin att frågan engagerar många medlemmar i Kommunal och att det är bra att kompetenskraven och utbildningarna kvalitetssäkras.

– På lite längre sikt görs de utredningar som behöver ske för att en legitimation ska bli verklighet. Det är viktigt för patientsäkerheten och för medlemmarna i Kommunal, säger Tobias Baudin.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida