Sjuksköterskebrist

Notan för hyrsjuksköterskorna på Karolinska: 157 miljoner

Notan för hyrsjuksköterskorna på Karolinska: 157 miljoner
Vart tar hyrsjuksköterskorna vägen när det blir stopp för bemanningspersonal på akutsjukhusen i Stockholm? Foto: Mostphotos

Jämfört med året innan ökade kostnaderna för sjuksköterskor från bemanningsföretag med 137 procent 2014.

5 februari 2015

I förra veckan gick ledningen för Karolinska universitetssjukhuset i Solna ut och berättade att underskottet för 2014 blir rekordstort: -561 miljoner kronor.

Nya siffror som Vårdfokus tagit del av visar att inhyrd personal förra året kostade Karolinska 190 miljoner kronor, varav sjuksköterskor stod för merparten: 157 miljoner. Detta enligt sjukhusets förvaltningsberättelse för 2014.

2013 var kostnaden för hyrsjuksköterskor 66 miljoner.

Nu väntar tuffa besparingar med bland annat stopp för nya avtal med bemanningsföretag. (Läs mer om det i länkarna till höger).

Krävs bra villkor

– Det är märkligt att man har tillåtit den här verksamheten med bemanningspersonal att öka så mycket, tycker Jane Stegring, vice ordförande för Vårdförbundet avdelning Stockholm.

Kommer de sjuksköterskor som varit anställda av bemanningsföretag nu att vilja bli fast anställda på sjukhusen i stället?

– Det finns ju en anledning till att sjuksköterskor väljer att vara anställda av bemanningsföretag, nämligen att de kan styra mer själva över arbetstider och andra villkor. För att de ska vilja bli fast anställda på sjukhusen kan jag tänka mig att det krävs tillräckligt bra löner, scheman, arbetstider och andra villkor, säger Jane Stegring.

Ökad personalomsättning

I en rapport som landstinget släppte i veckan sägs att personalomsättningen på akutsjukhusen i Stockholm har ökat de senaste åren, särskilt när det gäller sjuksköterskor.

– Rekrytering och introduktion av ny personal är oerhört kostsamt. Det vore en bra investering av sjukhusen att satsa på bra villkor som gör att personalen stannar. En bra yrkesintroduktion är också något som vi har föreslagit för att få stopp för kostnaderna för hyrsjuksköterskor och personalomsättning, säger Jane Stegring.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida