Nytt journalsystem i Värmland möter skarp kritik

Nytt journalsystem i Värmland möter skarp kritik
Krångligt och tidskrävande, är reaktionerna på journalsystemet Cosmic som införs på vårdcentraler i Värmland. Arkivbild: Colourbox

Osäkert och med allt för många delmoment. Det nya journalsystemet på vårdcentraler i Värmland sågas av distriktssköterskor.

I juni infördes journalsystemet Cosmic på vårdcentralerna i Arvika, Torsby och Eda. En förändring som kritiserats hårt av bland annat länets distriktssköterskor. Systemet är omständligt, osäkert och tidskrävande, anser kritikerna. Konsekvensen blir mindre tid till telefonsamtal, patientbokning och rådgivning.

Stor omställning

Journalystemet används redan på sjukhusen i Värmland och nu är det vårdcentralernas tur.

Landstingets divisonschef inom allmänmedicin, Karin Malmqvist, medger att det nya systemet är mer komplext än det gamla.  

– Det kan ge mer information, men kräver då fler moment. Det tar tid innan man lär sig det, vilket är ett dilemma för oss nu. Det är en stor omställning och det påverkar tillgängligheten och arbetsmiljön, säger Karin Malmqvist till Arvika Nyheter.

Tydlig patienthistorik

Samtidigt anser landstinget i Värmland att Cosmic har många fördelar, bland annat eftersom det är enklare att följa patienthistorik och läkemedelslistor.

Hur det har gått att införa journalsystemet kommer att följas upp. Sommaren 2014 ska Cosmic finnas på alla vårdcentraler i Värmland.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida