Nytt schema kan ge kortare arbetstid i Motala
Men Vårdförbundet hade velat se ett bättre avtal.
Vårdförbundet i Östergötland har tecknat ett tillsvidareavtal som möjliggör schemaläggning på en längre period. Arbetsgivaren kan därmed lägga scheman på helårsbasis som kan ge de anställda vid medicinska akutkliniken på Motala lasarett kortare arbetstid.
Arbetsgivarens avsikt i Motala är att de anställda själva får förfoga över tio procent av arbetstiden. De kan välja att vara lediga, men hur tiden ska användas ska den anställda prata med sin chef om i utvecklingssamtal.
I gengäld vill arbetsgivaren att 112 timmar om året ska den anställda inte vara schemalagd utan kunna rycka in för andra vid semestrar och sjukdom. På så vis sparar arbetsgivaren pengar genom mindre övertid och färre vikarier.
Andra förslag
Vårdförbundet hade helt andra förslag som arbetsgivaren sagt blankt nej till.
Dels krävde förbundet i ett möte med politiker och tjänstemän i Region Östergötland att få en långsiktig överenskommelse som skulle garantera ett värde i de arbetstidsmodeller man inför om de av någon anledning senare tas bort. Det sade politikerna nej till med hänvisning till att det är upp till varje verksamhetschef att införa arbetstidsmodeller med hänsyn till det ekonomska läget.
Vårdförbundets andra förslag var att lasarettet i Motala skulle höja lönerna med tio procent så att de anställda skulle kunna välja om de ville använda de pengarna för att gå ner i arbetstid. Även det förslaget förkastades.
Kan tas bort när som helst
Därför blir det nu ett ettårigt avtal som ger medicinska akutkliniken möjlighet att lägga långa schemaperioder som arbetsgivaren kan använda för att lägga 90/10-scheman.
– Vi tycker inte att det här är bra för våra medlemmar. Det är ingen direkt arbetstidsförkortning och arbetsgivaren kan välja att ta bort det när som helst, säger Pia Molander ombudsman för Vårdförbundet i Östergötland.
Kritik mot Vårdförbundet
Många av sjuksköterskorna vid Motala lasarett ser det ändå som att detta är bättre än ingenting och har varit mycket kritiska mot sitt fackförbund. Hittills har drygt ett tiotal medlemmar valt att gå ur Vårdförbundet i protest.
– Vårt dilemma är att medlemmarna har valt att rikta sin ilska mot oss, vi har haft svårt att förklara för medlemmarna varför vi inte vill ha det här, men vi tycker helt enkelt att det är ett dåligt avtal och har haft siktet inställt på att kunna uppnå betydligt bättre villkor för våra medlemmar. Tyvärr har vi inte alls fått gehör för det varken hos politiker i Östergötland eller hos verksamhetschefen i Motala, säger Pia Molander.