Rekordhöjning av lönerna i Värmland – fem procent upp i år

Rekordhöjning av lönerna i Värmland – fem procent upp i år
Årets höjning är ett bra första steg, menar Vårdförbundet.

Framgång för Vårdförbundet när landstinget satsar på de fyra medlemsgrupperna.

Årets löneöversyn är klar i Värmlands landsting. Vårdförbundets yrkesgrupper får 5,1 procent högre lön i snitt.

Landstinget är sedan tidigare hårt pressat av personalflykten till Norge. Nu gör arbetsgivaren en satsning för att behålla sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor i Värmland.

Satsar på dem som hamnat emellan

– Det är ett bra resultat. Långt över de nivåer vi haft de senaste åren. Vi är mycket nöjda. Landstinget vill arbeta för bli en attraktiv arbetsgivare och det här är ett steg i rätt riktning, säger Eva Strandh, Vårdförbundets ordförande i Värmland.

De största vinnarna i årets lönerevision är sjuksköterskor som arbetat på vårdavdelningar i 5-10 år, som är en prioriterad grupp. De har kommit i kläm när nyutexaminerade och mer erfarna har lyckats höja sina löner. Den grupp som nu prioriteras har hamnat längst ned i ”hängmattan”.

– Tack vare att de satsat extra pengar finns utrymme att ge lite mer till utvalda grupper. Men alla våra fyra medlemsgrupper ska få konkurrenskraftiga löner, säger Eva Strandh.

Ledarskap och arbetstider

För Vårdförbundet är det tydligt vad som behövs för att hålla kvar sjuksköterskorna i det krisdrabbbade Värmland: rejält höjda löner, tydligt ledarskap och hälsosamma arbetstider.

Den här gången tycker Eva Strandh att landstinget har lyssnat och hållit tidigare löften om satsningar. Men utvecklingen i den riktningen måste fortsätta även kommande år, poängterar hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida