Sjuksköterskebristen ställer in operationer på Sundsvalls sjukhus

Sjuksköterskebristen ställer in operationer på Sundsvalls sjukhus
Drägliga arbetsscheman och löner behövs för att locka sjuksköterskor till Sundsvalls sjukhus anser Vårdförbundet. Foto: Landstinget Västernorrland

De 25 vårdplatser som stängde i somras öppnas inte förrän tidigast i januari.

– Det är jättetråkigt. Det ställer till det för patienterna och det blir dyrt för landstinget när de måste skickas till andra sjukhus, säger Jessica Vestlund, styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning Västernorrland.

Kirurgavdelningen saknar 13 sjuksköterskor. Sex nyrekryteringar är gjorda, men de är inte färdiginskolade förrän i december. Ortopeden fick inte ett enda svar på sin annons, där har man en brist på 6-7 sjuksköterskor förutom fyra tjänstlediga som man inte har någon täckning för.

– På operation där jag jobbar har vi planerade höft- och knäoperationer på måndagar och tisdagar. Resten av veckan tar vi bara patienter via dagvården eller patienthotellet, annars blir de inte klara till helgen, berättar Jessica Vestlund.

Exemplet Mölndal

Enligt sjukhusledningen jobbar man på flera fronter för att bemanna sina vårdplatser, men Vårdförbundet tycker inte att arbetsgivaren gjort så mycket hittills för att rekrytera nya sjuksköterskor. Åtminstone inte lönemässigt.

– Vi ligger lågt i jämförelse med andra landsting. Medlemmarna vill ha drägliga arbetsscheman och löner. Vi skulle behöva följa Mölndals exempel där operationsenheten inför sex timmars arbetsdag med full lön, säger Jessica Vestlund.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida