”Som en käftsmäll”

”Som en käftsmäll”
Sven Lindblom är irriterad på att regionledningen i Jönköping inte ens informerar facket om de krav som ställs vid upphandlingar av företag som hyr ut sjuksköterskor.

Så uppfattar Vårdförbundet i Jönköping regionledningens beslut att upphandla fem bemanningsföretag, varav tre saknar kollektivavtal. Men Oranges vd är kritisk till hur företaget beskrivs. UPPDATERAD kl 14:45

Region Jönköping har bland annat skrivit ett treårsavtal med det norskägda företaget Orange Helse, som enligt Sven Lindblom, Vårdförbundets ombudsman i Jönköping, gjort sig kända för att hyra ut sjuksköterskor med löner som inte är mycket högre än i deras egna hemländer i Baltikum och Ungern och Slovakien.

”Social dumpning”

– Det regionen gjort går inte att beskriva med något annat ord än social dumpning. Speciellt som vi vid flera tillfällen haft möten med personalcheferna där vi varnat för just Orange Hälsa, säger Sven Lindblom.

Det går inte att ta miste på hans irritation över hur han tycker att regionen skött upphandlingarna. Han anser att kraven på de företag som upphandlats är på tok för lågt ställda.

Men det han är mest arg över är att regionen helt tycks ha struntat i de synpunkter som Vårdförbundet gång på gång framfört till ledningen när det gäller just vilka krav som bör ställas vid den här typen av upphandlingar.

”För lågt ställda krav”

– Lite cyniskt kan man väl säga att det enda de har krävt är att bemanningsbolagen ska följa regionens tobakspolicy. Vilka övriga sociala och arbetsrättsliga villkor de här inhyrda sjuksköterskorna får verkar man totalt ha ignorerat, säger Sven Lindblom.

Vårdförbundet har tillsammans med regionen under hela våren arbetat med att se över det samverkansavtal som finns mellan parterna. Förbundet har vid flera tillfällen fört fram att rutinerna bör ändras så att Vårdförbundet kan bli delaktiga i de upphandlingar som görs.

– Självklart blir vi då irriterade när vi via lokalpressen får reda på att man gjort en sådan här upphandling, utan att ens informera oss. Det känns som en käftsmäll, säger Sven Lindblom

Liksom övriga Vårdförbundet anser man i Jönköping att ett av de viktigaste kraven är att de sjuksköterskor som ska jobba i Sverige får villkor som liknar dem som finns i det svenska kollektivavtalet för sjuksköterskor.

Helt fel enligt Orange

Lars Hezsö vid Orange Hälsa vänder sig starkt mot uttalandet om att företaget skulle ägna sig åt social dumpning.

– Det är helt fel. Vi hyr ut våra sjuksköterskor med kollektivavtalsliknande villkor, vilket bland annat innebär att de får samma löner som svenska sjuksköterskor, säger han till Vårdfokus.

Enligt Lars Hezsö ser villkoren för deras sjuksköterskor likadana ut oavsett vilket landsting de hyrs ut till. Som exempel tar han Region Skåne som kräver lika bra villkor för hyrpersonal som för vanliga anställda när Region Skåne anlitar nya bemanningsföretag.

– Vi ändrar inte några villkor bara för att det är ett annat landsting som anlitar oss. Det avtal vi nu tecknat med Jönköping har samma kollektivavtalsliknande villkor, säger Lars Hezsö.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida