Hyrsjuksköterskor från Litauen till akuten i Skövde

Hyrsjuksköterskor från Litauen till akuten i Skövde
Tillfälliga hyrsjuksköterskor från EU-länder är nytt i vården. Arkivbild: Colourbox

Kritik från personalen mot att bemanningsföretag med EU-sjuksköterskor anställda i Litauen ska lösa bristen på sjuksköterskor.

20 december 2013

– Det är inte var de här sjuksköterskorna kommer ifrån som vi reagerar emot, det är att de har taskiga villkor som är problemet, säger Marita Tenggren, ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland.

I hennes jätteregion har hon hittills endast hört att bemanningsföretaget, som heter ”Orange personal”, varit på väg att samarbeta med Åmåls kommun. Men nu är även akuten i Skövde på gång att anlita företaget, med hyrsjuksköterskor anställda i ett litauiskt bolag, utan svenskt kollektivavtal.

Kan utökas

Enligt tidningen Skövde Nyheter börjar två sjuksköterskor från Baltikum att arbeta på akutmottagningen i början av januari, ett samarbete som kan utökas och växa.

Sjuksköterskorna har läst svenska i 4,5 månader och ska få en tio veckors lång introduktion. Det finns en oro för att detta inte är tillräckligt och för att sjuksköterskorna ska gå med på sämre arbetsvillkor eftersom de är inhyrda och i Sverige för att jobba intensivt under kortare perioder.

– Redan i dag är det språkproblem med utländska läkare. Ofta får vi gå in och hjälpa till att tolka. Hur ska det gå när även sjuksköterskan talar dålig svenska, säger en av sjuksköterskorna på akuten till Skövde Nyheter.

Visste inte om det

Personalen har hört av sig till sina lokala fackliga representanter, som inte visste om att det gjorts en lokal överenskommelse om att anlita hyrsjuksköterskor, trots att detta ska samverkas med facket.

Vårdförbundets samordnare på Skaraborgs sjukhus, Anette Eliasson, har nu hört av sig till arbetsgivaren med frågor om detta. Hon har även mejlat Vårdförbundets ordförande i Västra Götaland Marita Tenggren och bett om råd.

Nytt fenomen

Tillfällig arbetskraft från EU-länder är vanligt i andra branscher, som byggbranschen. Men något helt nytt i vården.

– Jag vet inte riktigt hur vi som fackförbund ska ställa oss till det här som fenomen och hur vi ska gå vidare, säger Anette Eliasson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida