konsultnotorna

Styrelsen för Karolinska vill se skarpare åtgärder

Styrelsen för Karolinska vill se skarpare åtgärder
Anders Ekblom, styrelseordförande för Karolinska universitetssjukhuset.

Efter att internutredningen om konsultnotorna presenterades igår kräver nu sjukhusets styrelse att alla saknade fakturaunderlag tas fram och att gratiskonsulterna granskas juridiskt.

1 februari 2018

– Det är bra att sjukhusets ledning tar kritiken på allvar, men vi tycker inte att deras åtgärder är tillräckliga, sade styrelseordföranden för Karolinska, Anders Ekblom, vid en hastigt inkallad presskonferens i dag på morgonen.

Efter kritiken mot den nyligen avgångna produktionsdirektören och hans kopplingar till konsultföretaget BCG vill styrelsen tillsätta en ny tjänst i stabsledningen som ska se till att anställda regelbundet utbildas när det gäller sjukhusets regelverk.

Gratiskonsulter ska granskas

Anders Ekblom och styrelsen kräver också att alla fakturaunderlag från perioden 2011-2014 som saknas tas fram.

Att gratiskonsulter från BCG anlitades 2012, som Vårdfokus var först om att avslöja, var olämpligt och styrelsen vill att det granskas juridiskt.

De vill även att landstinget centralt ser över ramavtalet för upphandling. I går kunde Vårdfokus berätta om hur konsultföretaget BCG kunde fakturera stora belopp genom att använda sig av taktisk prissättning vid upphandlingen.

Har förtroende för sjukhusdirektören

– Vi kommer att noga följa åtgärdsplanen i styrelsen och vill ha rapporter vid varje styrelsemöte, säger Anders Ekblom.

Har du fortsatt förtroende för sjukhusdirektören Melvin Samsom?

– Ja, vi har fullt förtroende för honom. Frågan har diskuterats i styrelsen. Sedan Melvin Samsom tog över går saker i rätt riktning.

Hur ser du på ditt eget och styrelsens ansvar?

– Det är en fråga för ägarna.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida