Rättsligt

Sjuksköterskor har polisanmält chefer på Karolinska

Sjuksköterskor har polisanmält chefer på Karolinska
Sjuksköterskor inom nätverket En annan vård är möjlig har polisanmält både den tidigare produktionsdirektören och sjukhusdirektören vid Karolinska universitetssjukhuset.

Flera sjuksköterskor har polisanmält Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm sedan det blev känt att sjukhuset i somras tackade nej till hjälp utifrån när cancerköerna växte och operationer fick skjutas upp.

– Jag som så många andra har varit upprörda över allt som skett på Karolinska på senare tid. När det kom fram att två personer sannolikt avlidit för att sjukhuset tackade nej till hjälp blev det droppen. Jag ringde polisen och polisanmälde förre produktionsdirektören Andreas Ringman Uggla för vållande till annans död, trolöshet mot huvudman och jäv.

Det säger specialistsjuksköterskan Alexandra Ekengren som arbetar inom ambulansen i Stockholm. Hon berättar att idén till att göra en polisanmälan dök upp i det landsomfattande nätverket En annan vård är möjlig.

Förnekade problem med köer

Andreas Ringman Uggla slutade på Karolinska för bara några veckor sedan. Detta efter en granskning i Dagens Nyheter som visade att han som produktionsdirektör poängsatt konsultföretaget BCG i en upphandling som bolaget vann, trots att han bara något år tidigare själv hade arbetat som konsult i bolaget.

Den tidigare produktionsdirektören vid Karolinska universitetssjukhuset, Andreas Ringman Uggla, har polisanmält av sjuksköterskorna. Foto: Johan Garsten/Medicinsk Bild/Karolinska Universitetssjukhuset

Som produktionsdirektör hade han också förnekat problem med cancerköer, trots att det senare visade sig att man inte klarade av att operera patienter i tid.

Vill att någon ställs till svars

Förutom Alexandra Ekengren har även en av initiativtagarna till nätverket, intensivvårdssjukisköterskan Päivi Vilkkavaara, och flera andra sjuksköterskor i nätverket polisanmält den förre produktionsdirektören.

– Efter alla skandaler som avslöjats om hur upphandlingarna av Nya Karolinska gått till, hur patienter kommer i kläm och hur patienter till och med kan ha avlidit har det varit en massa tyckande hit och dit, men ingenting händer ju rent konkret. Vi vill att någon ställs till svars, säger Alexandra Ekengren till Vårdfokus som svar på varför de valde att polisanmäla.

Kammaråklagaren Jennie Nordin, som arbetar med att utreda brott i vården, har med anledning av misstankarna om att patienter dött i operationskön på Karolinska inlett en förundersökning avseende vållande till annans död. 

Demonstrerar utanför sjukhuset

Alexandra Ekengren berättar att hon samtidigt även polisanmälde Karolinskas sjukhusdirektör Melvin Samsom för bokföringsbrott. Detta sedan Dagens Nyheter avslöjat att konsultbolaget Boston Consulting Group – som anlitades som stöd till flytten på Nya Karolinska – sedan 2011 har fakturerat sjukhuset för 257 miljoner kronor. Till en femtedel av pengarna, 57 miljoner kronor, saknas det enligt DN fakturaunderlag.

I kväll planerar vårdpersonalen på Karolinska en demonstration utanför entrén vid sjukhuset. Demonstrationen är initierad av En annan vård är möjlig, som kräver att såväl sjukhusdirektören som styrelsen byts ut.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida