Tomma sängar på många sjukhus på grund av sjuksköterskebristen

Tomma sängar på många sjukhus på grund av sjuksköterskebristen
Vårdplatser står oanvända på grund av bristen på sjuksköterskor. Arkivbild: Colourbox

Extrapass och övertid räcker inte för att fylla vakanserna - vårdplatser stängs på flera håll i landet. UPPDATERAD 15:00

Tidigare i veckan rapporterade Vårdfokus om att Sundsvalls sjukhus tvingas hålla 25 vårdplatser stängda på grund av sjuksköterskebristen. Men situationen är besvärlig på många håll i landet.

Uppsala

På Akademiska sjukhuset i Uppsala var det i veckan risk för att en hel psykiatrisk avdelning skulle tvingas stänga på grund av bristen på sjuksköterskor, enligt Sveriges Radio Uppland.

Nu har man sett över resurserna och omfördelat sjuksköterskorna så att det förmodligen inte blir nödvändigt. Men det innebär samtidigt en hel del övertid för att täcka upp för vakanserna.

Örebro

På Universitetssjukhuset i Örebro hålls 44 vårdplatser stängda av sjukhusets totalt 500 platser, rapporterar Nerikes Allehanda. Det handlar om 12 vårdplatser inom områdena operation och onkologi och 32 vårdplatser inom medicin och rehabilitering.

Den viktigaste förklaringen, enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Jan Olsson, är att det finns många äldre som går i pension och många yngre som är föräldralediga och lediga för utbildning. Men Vårdförbundet anser att löner och villkor är den avgörande frågan.

Skövde

På kirurgavdelningarna vid Skaraborgs sjukhus i Skövde har man tvingats minska antalet vårdplatser från 42 till 36 på grund av vakanta sjukskötersketjänster och sjukskrivningar bland personalen som har lett till hög arbetsbelastning med många extrapass. Vårdförbundet och sjukhusledningen är överens om neddragningen som görs för att skydda personalen.

Stockholm

Sjukhusen i Stockholmsområdet har fortfarande inte kunnat öppna alla vårdplatser efter sommarens neddragningar.

Förra veckan hade till exempel Danderyds sjukhus 457 disponibla vårdplatser av 523. Siffran för Karolinska universitetssjukhuset var 1 429 av 1 616 platser. Det är ändå fler än vad Karolinska kunde ha i våras.

Västerås

Västmanlands sjukhus saknar ett 40-tal sjuksköterskor och totalt hålls 35 vårdplatser stängda, rapporterade Sveriges Radio Västmanland tidigare i veckan. Bland de kliniker som har brist på sjuksköterskor finns kirurgen, urologen, ortopeden, lungkliniken och inom geriatriken.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida