Vårdförbundet i Västerbotten vill att Rastad tar ansvar för sparåtgärderna

Vårdförbundet i Västerbotten vill att Rastad tar ansvar för sparåtgärderna
Lotta Hjelte-Löfgren hade helst sett att Jonas Rastad stannade kvar i Västerbotten och tog ansvar för de stora besparingsprogram som han har satt i gång.

Vårdförbundet i Västerbotten beklagar att Jonas Rastad lämnar uppdraget som landstingsdirektör utan att slutföra och ta ansvar för de nerdragningar han satt i gång. Han får både ris och ros för sin hårdföra ledarstil. Vårdförbundet i Skåne har däremot inga synpunkter på den blivande regiondirektören.

Vårdfokus berättade i går att Västerbottens landstingsdirektör Jonas Rastad lämnar sitt uppdrag för att bli ny regiondirektör i Skåne. Inga fackliga organisationer hade informerats på förhand och beskedet kom därför som en överaskning för Vårdförbundets avdelningar på båda orterna.

Jonas Rastad har gjort sig känd som en orädd ledare med hårda nypor. Kort efter att han tillträdde som landstingsdirektör i Västerbotten införde han ett generellt fotoförbud i landstingets lokaler.Jonas RastadJonas Rastads fotoförbud ledde till en riksomfattande debatt och protester från en samlad mediekår.

Protest mot sparpaket

Men det som väckt störst uppmärksamhet är de omfattande sparåtgärderna i det så kallade Projekt Balans. Vid den inledande årliga besparingen på 150 miljoner kronor drogs ambulanser in och akutplatser lades ner. Framför allt i Västerbottens inland där protesterna gick så långt att en sjukstuga i Dorotea ockuperades.

Lotta Hjelte-Löfgren, vice ordförande i Vårdförbundet Västerbotten, beklagar att Jonas Rastad avslutar sitt uppdrag i förtid, innan besparingarna genomförts fullt ut.

Borde ta konsekvenserna

– Det har varit väldigt turbulent och vi vet att det inte har blivit så stora besparingar som förväntat. Nu ska någon annan försöka ro det här i land och sedan utvärdera Projekt Balans. Det är olyckligt, det är Jonas Rastad som skulle ha tagit konsekvenserna av det här, säger Lotta Hjelte-Löfgren.

Hon tycker att nerdragningarna påverkat både patientsäkerheten och arbetsmiljön på ett oacceptabelt sätt, men vill inte enbart lasta Jonas Rastad för det. Han har helt enkelt genomfört det politikerna beslutat om, menar hon.

Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundets Skåneavdelning, är inne på samma spår och har inga synpunkter på den nye regiondirektören som person.

Genomföra politikernas beslut

– Vi har redan ett stort sparpaket i rullning. Tanken här är givetvis att tillsätta en person som kan utföra det politikerna beslutar om. Eftersom han kommer leda den regionala samverkan tycker vi det viktigaste är att han har en vilja att lyssna till de fackliga organisationerna, säger Mats Runsten.

Foto: Anders OlssonMats Runsten är inte förvånad över att politikerna valt en regiondirektör som gjort sig känd för hårda nypor. Regionen ligger nära en miljard back.

Både Vårdförbundet och Läkarförbundet i Skåne är däremot kritiska till hur rekryteringsprocessen gått till. Det är först nu, efter utnämningen, som man får en chans att intervjua Jonas Rastad och ta hans referenser.

– Det är förvisso regionens exklusiva rätt att utse en ny direktör. Men vi önskar att vår kunskap hade använts under rekryteringen. Nu blev vi bara ett rundningsmärke, säger Mats Runsten.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida