Varslade sjuksköterskor i Bollnäs får stanna

De tio varslade sjuksköterskorna på Bollnäs sjukhus slipper gå från jobbet. Sex av dem kommer i stället att få erbjudanden om omplacering till nya arbetsuppgifter.

Det var i början av januari som vårdkoncernen Aleris varslade 45 av sina 435 anställda på Bollnäs sjukhus. Nu får 20 av de varslade stanna, hälften av dem är alltså sjuksköterskor.

– Vi är förstås väldigt glada och de varslade sjuksköterskorna är mycket lättade över att få behålla jobbet. Samtidigt kan det bli tufft då undersköterskorna försvinner, säger Suzanne Jansson, sjuksköterska på Bollnäs sjukhus och styrelseledamot i Vårdförbundet Gävleborg.

Uteblivna operationer

Aleris tog över driften av Bollnäs sjukhus så sent som i april förra året och har sedan dess gått back med 27 miljoner kronor, till stor del beroende på uteblivna operationer.

Aleris avtal med landstinget bygger på 2009 års patientflöden. Sedan dess har förutsättningarna förändrats. Brist på patienter har lett till färre operationer än beräknat.

– En del i det är kömiljardernas fel. Då försvann operationsköerna, inte bara här utan på många sjukhus. Det är bra för patienterna men det blir inte så många patienter kvar att slåss om, säger Suzanne Jansson.

Svår uppsägningstid

Samtidigt som sjuksköterskorna är lättade över att få behålla jobben är undersköterskornas uppsägning ett smolk i bägaren och deras uppsägningstid blir svårt för båda grupperna.

– Vi är glada och de är ledsna, det blir tungt att arbeta, och också en sorg, vi har jobbat ihop länge, säger Suzanne Jansson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida