Alternativ medicin

Vidarkliniken varslar hälften av sin personal

Vidarkliniken varslar hälften av sin personal
Antroposofiska Vidarkliniken i Järna utanför Södertälje drar ner på verksamheten och varslar hälften av sin personal. Arkivbild: Mostphotos

Vidarkliniken har förlorat avtalet med Stockholms läns landsting och för andra gången på kort tid varslar man sin personal. Nu kan nästan hälften av tjänsterna försvinna.

Den antroposofiska Vidarkliniken i Järna, utanför Södertälje, skär ner verksamheten och lägger ett varsel som innebär att 23 av 51 tjänster kan försvinna. Varslet är det andra på kort tid och beror på att Stockholms läns landsting har sagt upp avtalet om stress- och smärtrehabilitering som löper ut den 31 mars.

Det uppsagda avtalet innebär att 60 procent av de patienter som i dag kan beviljas vård inte kommer att få landstingsbetald rehabilitering i fortsättningen.

– Otroligt smärtsamt – både för att vi vet att vår vård ger resultat och för att vi måste varsla så oerhört kompetent personal, sa Eva-Lisa Olsson, verksamhetschef på Vidarkliniken, vid en filmad presskonferens som Länstidningen i Södertälje sände under eftermiddagen.

Vill ha en dialog

Verksamhetschefen är kritisk till att Stockholms läns landsting har sagt upp avtalet utan att ha en dialog med kliniken.

– Om man ifrågasätter vården, varför har man då inte en dialog med oss i sakfrågor? Jag har också en fråga till SLL: Vi har ett enormt söktryck, varför vill inte landstinget underlätta så att patienterna får den vård de vill ha, sa hon.

Vidarkliniken har i över 30 år erbjudit antroposofisk vård och rehabilitering till patienter som lider av cancer, stressrelaterad psykisk ohälsa, långvariga omfattande smärttillstånd eller svåra somatiska och kroniska invärtesmedicinska sjukdomar.

Sa upp avtal efter kritik

Stockholms läns landsting och Västra Götalandsregionen sa upp sina avtal redan under förra året, efter att kliniken fått kritik för att alternativmedicinen dominerade och för att journalföringen brast. I november berättade Vårdfokus att verksamheten skulle bantas och 17 medarbetare sägas upp. Med det här andra varslet riskerar alltså ytterligare 23 anställda jobbet.

Vidarkliniken har avtal med andra landsting och vården upphör inte i och med det uppsagda avtalet med Stockholmslandstinget. Dessutom har en patientfond upprättats som patienter kan söka bidrag från under en övergångsperiod.

– Vår unika vård inom den antroposofiska medicinen fortsätter, men vi minskar volymen, sa Eva-Lisa Olsson under presskonferensen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida