Larmsjuksköterskor får 9 000 kronor i veckan om de flyttar till Lund

Larmsjuksköterskor får 9 000 kronor i veckan om de flyttar till Lund
Bristen på larmsjuksköterskor på akuten i Lund är så stor att man nu försöker locka sjuksköterskor från akutmottagningar från andra orter i Skåne att jobba i Lund i sommar. Arkivbild: Anders Olsson

Region Skåne gör allt för att lösa bristen på kompetent akutvårdspersonal.

I fredags föreslog Vårdförbundets skyddsombud att man borde stänga akuten i Lund helt i sommar eftersom läget för Skånesjukhusens akutmottagningar är så extremt pressat. Till sommaren fattas det sjuksköterskor till minst 2 000 arbetspass.

Får 9 000 i veckan

Det betet har regionledningen ännu inte svalt. Vad man hittills gjort är i stället att erbjuda larmsjuksköterskor som arbetar på akutmottagningarna i Helsingborg och Ängelholm 9 000 kronor extra i veckan om de väljer att arbeta på akuten i Lund i sommar.

Larmsjuksköterskor är utbildade i att ta hand om prio 1-patienter med direkt livshotande tillstånd. I Lund räknar ledningen med att det kommer att saknas fler än tio sjuksköterskor med den kompetensen i sommar.

Kan bli en extra vecklolön på 15 000

Avstår de dessutom en semestervecka läggs de 6 000 kronor som regionen tidigare lovat alla som skjuter på sin sommaledighet ovanpå de 9 000 kronorna, vilket alltså blir en extra veckolön på 15 000 kronor.

– Rent ekonomiskt skulle jag väl kunna tänka mig att flytta till Lund en period, men med tanke på hur deras larmsystem är uppbyggt jämfört med vårt känns det inte patientsäkert, säger Carina Hedström som är larmsjuksköterska på akutmottagningen i Helsingborg.

Annan akutvårdspersonal som kan tänka sig att jobba i Lund erbjuds en extra veckobonus på 4 500 kronor, vilket blir 10 500 kronor om de dessutom tullar på en av sina semesterveckor.

Kaos i Helsingborg

Problemet, åtminstone i Helsingborg, är att det redan i dag råder kaos där. Tidigare i våras skickade Vårdförbundet en så kallad 6:6a-anmälan till ledningen.

Svårigheterna att slussa patienterna vidare till andra avdelningar eller sjukhus har lett till att Helsinborgsakuten numera kan liknas vid en avdelning för flerdygnsvård.

Likadant ser läget ut på akuten i Lund. Deras 6:6-a anmälan gick nyligen vidare till Arbetsmiljöverket eftersom personalen mår så extrem dåligt av arbetsmiljön.

Flytta problemen

Förutom att Carina Hedström är larmsjuksköterska är hon också förtroendevald på Helsingborgsakuten. Och i sin roll som facklig representant är hon inte förtjust i tanken att flytta folk mellan olika ställen.

– Det kommer bara innebära att man flyttar problemet från en arbetsplats till en annan. Försvinner någon härifrån måste ju den personen ersättas av någon annan, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida