Cirka 26 500 personer drabbades av stroke under 2016, visar ny statistik från Socialstyrelsen. Jämfört med 2002 har antalet strokefall minskat med 40 procent.
Fler män än kvinnor
– Att färre insjuknar beror främst på att de förebyggande insatserna vid förmaksflimmer har utvecklats. Behandling med blodförtunnande läkemedel har varit revolutionerande för strokevården, säger Maria State, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Även om stroke förekommer i alla åldrar är det betydligt vanligare bland äldre. Statistiken visar också att det är vanligare att män insjuknar i sjukdomen än kvinnor. Även dödligheten är högre hos män. Det kvinnliga könshormonet östrogen tros vara en skyddande faktor som kan vara en delförklaring till skillnaderna.
Läs också: Snabb strokediagnos med nytt ultrasnabbspår
Här kan vården bli bättre
Det finns regionala skillnader i andelen döda inom 28 dagar efter insjuknande.
- Högst är dödligheten i Kalmar och Södermanland, med drygt 30 respektive 29 procent.
- Lägst är dödligheten i Kronoberg, Västmanland, Stockholm, Uppsala och Jämtland. Där var andelen avlidna inom 28 dagar efter insjuknande mindre än 24 procent.
– Socialstyrelsen presenterade i de nationella riktlinjerna för vård vid stroke bästa tillgängliga kunskap inom området. De kan ses som ett verktyg för landsting att optimera sina processer, säger Maria State.
Läs också: Telefonkontakt med sjuksköterska minskar risken för ny stroke