Splittring

Nu tar barnmorskorna steget mot eget fackförbund

Nu tar barnmorskorna steget mot eget fackförbund
Barnmorskeförbundets ordförande Mia Ahlberg vill företräda sina medlemmar även i fackliga frågor. Foto: Elisabeth Ubbe

Efter en lång diskussion röstade Barnmorskeförbundets stämma i dag enhälligt ja till att gå vidare med frågan om att bilda ett eget fackförbund.

Redan nästa år kan ett nytt fackförbund se dagens ljus. Det stod klart i dag när Svenska Barnmorskeförbundets styrelse fick ledamöternas stöd för sitt förslag om en fördjupad utredning i frågan. 

– Samtliga ledamöter från hela landet röstade ja för förslaget efter en lång diskussion. Det finns självklart farhågor kring hur en mindre organisation kan klara av att driva våra frågor, men vi tror att vi kan representera barnmorskor på ett bra sätt, sa Barnmorskeförbundets ordförande Mia Ahlberg kort efter att beslutet tagits på förbundsstämman i Stockholm. 

Nya samarbeten

Som Vårdfokus berättade förra veckan menar Barnmorskeförbundet att framtidens kvinnovård kräver speciallösningar och då behövs ett fackförbund som enbart driver barnmorskornas frågor. De vill ha möjlighet att själva teckna avtal med arbetsgivaren om till exempel arbetstidsmodeller och rotationstjänster. 

Det finns också kritik mot löneutvecklingen och att Vårdförbundet inte anses ha drivit barnmorskefrågorna tillräckligt mycket.

Sedan förslaget kom upp på stämman för första gången för två år sedan har Barnmorskeförbundet påbörjat diskussioner med arbetsgivarens parter. Det gäller även samtal med andra fackförbund om eventuellt samarbete. Mia Ahlberg vill dock inte säga vilka framtida fackliga samarbeten som är aktuella. 

– Det arbetet pågår redan och nu går vi vidare med förhandlingarna. Det kan vi berätta mer om längre fram, säger hon. 

Dragkamp

Vårdförbundets ordförande Sineva Riberio har tidigare sagt till Vårdfokus att hon inte är redo att lämna i från sig rätten att förhandla för barnmorskorna.

-Ett eget fackförbund skulle innebära att vi blir konkurrenter och det är inte bra. Vi behöver hålla ihop, sa Sineva Riberio.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida