Fästingburna sjukdomar

Vi undviker att vara i skogen på grund av rädsla för fästingar

Vi undviker att vara i skogen på grund av rädsla för fästingar
2017 väntas bli ett nytt rekordår för TBE som sprids med fästingar.

Den ökade förekomsten av fästingar, TBE och borrelia i Sverige skapar så stor oro hos många att de undviker vissa områden i naturen. Över 40 procent anser att fästingbett utgör en hög risk för deras hälsa.

12 september 2017

Det visar en enkätstudie på 1 500 svenskars uppfattning om riskerna med att bli biten av fästingar. Studien är gjord av nationalekonomen Daniel Slunge vid Handelshögskolan i Göteborg.

Över 40 procent av de tillfrågade uppgav att fästingbett utgör en ganska eller mycket hög risk för deras hälsa.

? Denna oro har resulterat i ett ändrat friluftsbeteende. Drygt 20 procent uppgav att de undviker vissa områden eller aktiviteter. Till exempel sade flera personer att de låter bli att gå i skogen, inte plockar bär eller svamp, och håller sig till grus- och asfalterade vägar, säger Daniel Slunge i ett pressmeddelande.

Fästingbett är vanligt

Trots att över 60 procent av dem som medverkade i studien sade att de ofta eller alltid använder långbyxor och långärmat, eller kontrollerar att de inte fått fästingar efter att ha vistats i skog och mark, är fästingbett mycket vanligt.

En tredjedel hade fått ett eller flera fästingbett det senaste året. Två tredjedelar hade någon gång blivit biten av en eller flera fästingar. Det tyder på att många har svårt att skydda sig mot fästingbett.

Känner inte till vaccin

En stor andel av de personer som deltog i undersökningen kände inte till att det finns ett vaccin mot TBE. Bara runt en tredjedel visste att TBE inte kan behandlas med antibiotika.

– För att bryta trenden med ökande TBE-fall är det dags att överväga om någon form av subvention bör införas för att öka andelen som vaccinerar sig mot TBE, säger Daniel Slunge.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida