Brist på vfu-platser

Sjuksköterskestudenten Fatime har fått vänta ett år

Sjuksköterskestudenten Fatime har fått vänta ett år
Fatime Breznicas sjuksköterskeutbildning har tvärnitat för att hon inte får någon vfu-plats. Bild: Privat.

Efter ett studieuppehåll kommer hon inte tillbaka in i sjuksköterskeutbildningen. Orsaken är brist på praktikplatser. Nu får Fatime och de övriga 18 som väntar stöd från Studentkåren i Borås och Vårdförbundets studentorganisation. 

Som Vårdfokus tidigare rapporterat stod 19 sjuksköterskestudenter på väntelistan vid terminstarten på Högskolan i Borås. Inte för att komma in på utbildningen, utan för att få fortsätta termin fyra. De hade alla haft studieuppehåll efter termin tre för att de inte klarat vissa obligatoriska tentor.

Fatime Breznica, 21 år, är en av dem.

– Tredje terminen är för späckad med tunga kurser Då får inte livet komma emellan studierna på något vis. Men det gjorde det för mig.

Men hon klarade ändå omtentan snabbt, i februari förra året. Sedan dess väntar hon på att få fortsätta utbildningen. Problemet är att det saknas praktikplatser i sjukhusvården.

Stöd från studentkåren

Nu ger Studentkåren i Borås de väntande studenterna stöd.

– Den osäkra situationen för sjuksköterskestudenter är ohållbar. Det råder akut brist på sjuksköterskor i Sverige. Samtidigt kan inte studenter som antagits fullfölja sin utbildning. Problemet måste lösas på regional eller nationell nivå, säger Evelina Edvinsson Engström, som är utbildningssamordnare i Studentkåren i Borås.

Högskolan i Borås försöker få fram fler platser till den verksamhetsförlagda utbildningen, vfu, från andra sjukhus i regionen. Hittills har det gått trögt och de väntar på platser som kan bli över när andra högskolors studenter inte klarar sina tentor.

Måste lösas på högre nivå

Vårdförbundets studentorganisation har inte hört talas om att det på andra håll i landet finns problem som är så stora att en hel grupp studenter bromsas på en utbildning de är antagna till.

– Det här måste lösas på hög nivå. Regionen måste sträcka ut handen. Det är inte ett problem enbart för Borås högskola eller sjukhus, utan för hela regionen. Det är brist på sjuksköterskor och blir nu en väldigt ond cirkel. Det är en oroväckande situation, säger Viviana Lundberg, Vårdförbundet Students ordförande.

”Högskolan sviker”

Hon menar att detta visar hur sjuksköterskornas stressiga arbetsvillkor, problemen med överbeläggningar och stängda vårdplatser leder till att det blir svårare också att ta emot blivande sjuksköterskor på praktik.

– Den ekvationen går inte ihop med att vara pedagogisk. Visst ser vi problem med vfu-platser på många håll, det brukar röra kvalitén. Men inte att en större grupp bromsas helt. Högskolan sviker sina studenter. Hade de vetat om problemet kanske de skulle ha valt en annan skola. Högskolan måste garantera antagna studenter vfu-plats, säger Viviana Lundberg.

Ökat antalet studenter

Studentkåren i Borås pekar på att bakgrunden till stockningen av studenter som vill ut på praktik också beror på ökningen av utbildningsplatser som skett på regeringens initiativ. Praktikplatserna har inte ökat i samma takt.

– Konsekvenserna går ut över studenterna. De mår dåligt och drabbas ekonomiskt. De får inte ta studielån och om de menar att fortsätta utbildningen har de inte rätt till a-kassa. Det kan också vara svårt för en arbetsgivare att acceptera att man står i stand-by dag för dag just nu för vfu-plats.

Läst psykiatrikurs i förväg

Fatime Breznica jobbar på en psykiatrisk vårdavdelning och är tacksam att chefen där är förstående för situationen. Högskolan har även låtit henne läsa psykiatrikursen i termin fyra i förväg.

– Men det har ändå gått ett år och får jag ingen plats nu blir det 1,5 års uppehåll. Det känns tufft, jag skulle varit klar nu till sommaren. Dessutom väljer skolan inte studenter till praktikplatserna utifrån hur länge vi väntat utan lottar ut de få platser som dyker upp.

Hon känner flera av de andra i gruppen som väntar.

– Några av de som just fått ta studieupphåll blir uppgivna när de ser oss som fått vänta. De pratar om till och med om att hellre byta utbildning än att bara vänta här.

Kräver krafttag

Både Studentkåren i Borås och Vårdförbundet Student kräver krafttag.

– Vi kräver lösningar för de 19 som väntar nu och även långtidslösningar, säger Evelina Edvinsson Engström för Studentkåren i Borås.

Fatime Breznica har försökt göra det bästa av situationen. Hon jobbar, men har också läst en extrakurs i vårdvetenskap och lyckats få en studentlägenhet.

– Jag vill bli barnmorska sedan, så jag behöver ändå den extrakursen för att komma in på vidareutbildningen. Men just nu vill jag bara ha en vfu-plats.

I Vårdförbundet Students vfu-rapport 2017 framgick att det inte är ovanligt att studenter får pendla långt, ibland upp till 1,5 timme enkel resa.

– Men jag är flexibel och kan ta en vfu-plats långt bort, säger Fatime Breznica. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida