För nionde året i rad arrangerar Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, den så kallade Barnvagnsmarschen runt om i landet. Varje år dör 800 kvinnor för att de är gravida och marschen är en manifestation mot mödradödlighet i världen.

- Att föda barn borde vara förknippat med glädje, trygghet och förväntan, oavsett om du bor i Motala eller på Ugandas landsbygd. Så ser det inte ut idag. Rätten till sin kropp är långt ifrån självklar för kvinnor och flickor runt om i världen, säger Hans Linde, förbundsordförande RFSU, som själv kommer delta i Barnvagnsmarschen i Umeå.

Det kommer att bjudas på babydisco, tipspromenader, delas ut marschpannkakor och specialdesignade regnskydd till barnvagnar.

Här hittar du alla orter

Vårdpersonal samlas

På söndag anordnar nätverket ”En annan vård är möjlig” en demonstration i Malmö tillsammans med de olika fackförbunden inom vården. Med parollen ”Vårdpersonalen visar vägen” är målet att ena fackförbund och vårdens professioner för att hitta konstruktiva lösningar på hur situationen i vården kan förbättras.

Vårdförbundets ordförande Sineva Riberio och talare från Svenska logopedförbundet, Svensk sjuksköterskeförening och Malmöhus läns barnmorskeförening kommer att möta upp på Gustaf Adolfs torg i Malmö klockan 14.00.

Demonstrationen börjar vid Gustaf Adolfs torg och avslutas vid norra Triangelstationen (framför St. Johannes Kyrka).