Sommaren 2020

Semester i september – utan extra ersättning

Semester i september – utan extra ersättning
September - en semestermånad? Foto: Unsplash

Vårdpersonal i Västerbotten kan tvingas göra om sina semesterplaner och vara lediga i september. Det står klart efter att lokala förhandligar har avslutats i oenighet. ”Det känns oerhört surt” säger Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundet Västerbotten.

Förslaget från arbetsgivarens sida var att förlänga semesterperioden från juni–augusti till att även omfatta september, vilket Vårdförbundet inte stödde. Efter att förhandlingarna slutade i oenighet blir det ändå så.

Vårdförbundets kritik består bland annat i att man inte anser att arbetsgivaren har analyserat var i verksamheterna det finns störst behov av en förlängd semesterperiod för att bemanningen ska gå att lösa.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Återkommande problem

– Vi har haft problem med det här i tio års tid, minst, på grund av underbemanning. Nu känns det som att arbetsgivaren i och med coronakrisen har hittat en möjlighet att skylla på nåt annat för att kunna ta till de här åtgärderna. Och våra medlemmar ställer ju självklart upp i dessa tider, säger Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundet Västerbotten.

– Men de behöver verkligen sin vila, ledighet och återhämtning – och det under de ljusa sommarmånaderna. Det funkar inte att ta det under hösten här uppe i norr.

.

Kia Ronnhed, hr-direktör för Region Västerbotten, menar att man visst har analyserat läget.

– Vi har gjort en analys utifrån det osäkra läge som råder. Det vi säger är att det berör många verksamheter, inte enstaka utan flera. Flyttar vi personal från en avdelning till en annan kan det finnas andra avdelningar som också berörs, och vi ser ett behov av att kunna flytta personer. Det är ett fåtal verksamheter som inte berörs.

En central punkt i förhandlingarna har rört ersättning för den som får sin semester förlagd till september – ett krav från Vårdförbundet som regionen säger nej till.

– Vi hade velat se att semester i september baserades på frivillighet och att en ersättning ges på 5 000 kronor per arbetspass, dessutom ville vi att alla ska få minst tre veckor sammanhängande ledighet under sommarmånaderna. Men arbetsgivaren avslog allting, säger Jenny Olsson.

”Följer kollektivavtalet”

Under ett par år har det funnits en ersättning per pass för den som byter semesterdagar under sommaren. Då ersätts man med ordinarie timlön plus 180 procent. För den som gått in och tagit extrapass under sommarmånaderna har ersättningen varit 280 procent plus ordinarie lön. De nivåerna ligger kvar även för juni–augusti i år – men det blir alltså ingenting extra för den som har semester i september.

.

När det gäller frågan om frivillighet säger Kia Ronnhed att man från arbetsgivarens sida precis som alla år i första hand ser till medarbetarnas önskemål.

Varför ges ingen kompensation till de som får semester i september?

– När det gäller att nyttja september som semestermånad följer vi kollektivavtalet, att vi efter lokal förhandling kan förlägga semester även i maj och september. I avtalet framgår vilken kompensation man får och där ingår ingen pengaersättning som Vårdförbundet ställde krav på.

Liknande förhandlingar har förts på flera håll i landet. I Dalarna stod det till exempel nyligen klart att semesterperioden förlängs till september, men den som får sin semester förlagd till höstmånaden erbjuds 20 000 kronor per semestervecka i ersättning.

– Där visar arbetsgivaren lite vilja. Det har vi lyft i regionen. Det känns oerhört surt med både semester på hösten och en jättesnål lönepolitik. Så agerar inte en attraktiv arbetsgivare, säger Jenny Olsson.

”Sämst i klassen”

Kia Ronnhed säger att det ser olika i ut i olika regioner och att det också finns andra regioner där en sådan ersättning uteblir:

– Som vi har resonerat gäller det att först och främst försöka säkerställa bemanningen över sommaren. Sedan ska det göras så bra som möjligt för medarbetarna, och då vill vi utgå från frivillighet.

Hur påverkar det här hur ni upplevs som arbetsgivare?

– Det här är en del i hur vi hanterar arbetsgivarfrågorna. Jag hoppas man ser till flera delar och förstår att vi har ett väldigt speciellt läge just nu. Vi gör inget annat än vad vi kan göra enligt de avtal vi har, säger Kia Ronnhed.

Jenny Olsson hänvisar också till förra årets löneförhandlingar där region Västerbotten var ”sämst i klassen”, och säger att läget är mycket tufft för vårdanställda i regionen.

– Just nu flyttas personal runt överallt, man startar upp nya avdelningar utan någon form av kontroll. När de anställda behövs som mest är personalpolitiken sämre än någonsin.

Vad blir effekterna av detta?

– Jag tror vi kommer få ökade sjukskrivningar, det har redan funnits tecken på det. Och jag vet att flera har sagt upp sig och lämnar regionen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida