Allt fler studier visar samband mellan folsyra och cancer

Allt fler studier visar samband mellan folsyra och cancer
Gravida bör ta tillskott av folsyra - men inte andra. Foto: Colourbox

Allt fler studier visar att risken för cancer ökar om vi får i oss för mycket folsyra. Nu varnar forskare för att intaget kan bli farligt stort med olika kosttillskott.

– Folsyra har hyllats som ett universalmedel för att ämnet har så många viktiga funktioner. I USA tar 30-40 procent av befolkningen folsyra-tillskott. Men om man dessutom tar multivitamintillskott med folsyra samt äter frukostflingor, bars och hälsodrinkar som är berikade med det, så är risken stor för att man får i sig skadligt mycket.

Professor Young-In Kim vid University of Toronto berättade på ett seminarium på Karolinska institutet i går att i USA, Kanada och Chile har man sett en ökning av cancer i tjocktarmen som sammanfaller exakt med tidpunkten för när man började berika livsmedel med folsyra.

Cancer utvecklas snabbare

Han menade att det inte är svårt att förstå att stora mängder folsyra kan öka risken för cancer, eftersom anti-folat ingår i cancerbehandling. Folat anses kunna göra att leukemi och andra cancerformer utvecklas snabbare.

En stor kontrollerad och randomiserad studie som presenterades nyligen visar att män som fick tillskott av folsyra hade en ökad risk för prostatacancer, medan de som fick i sig mycket folat via maten inte hade den risken.

En annan undersökning visar att kvinnor med en viss genuppsättning som äter tillskott med folsyra har ökad risk för bröstcancer.

Alltför stora mängder av folsyra rubbar också balansen gentemot andra viktiga ämnen. Det kan till exempel skapa en brist på B12.

Som med så mycket annat handlar det alltså om balans och dessutom tycks det naturliga folat som finns i maten inte kunna bli farligt för oss på samma sätt som tillskotten med folsyra.

Gravida behöver tillskott

I Sverige berikar man inte livsmedel med folsyra, eftersom man bedömt att riskerna överväger nyttan. Däremot rekommenderas gravida att ta tillskott med folsyra för att det centrala nervsystemet hos fostret ska utvecklas normalt. En brist kan i värsta fall göra att barnet föds med ryggmärgsbråck.

Professor Kim poängterade att råden till gravida står fast. Redan innan graviditeten startar bör man ta ett tillskott på 400 mikrogram folsyra per dag – men inte mer.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida