Sommaren 2017

Årets sommarplåga – krisen i förlossningsvården

Årets sommarplåga – krisen i förlossningsvården
Rösterna höjs för förlossningsvården. Arkivbild: TT

Efter ännu en sommar med rapporter om en förlossningsvård i kris är det många som fått nog. På söndag arrangeras en protestmarsch mot BB-krisen på ett femtontal platser i landet.

Stängda förlossningsrum och födande kvinnor som hänvisas till andra sjukhus. Barnmorskor som sliter hårt och kolleger som väljer att arbeta i Norge. Medias rubriker från förlossningsvården har kommit att bli till en återkommande sommarplåga som många hade velat slippa uppleva igen.

En av dem är barnmorskan Ia Jeppsson. Hon arbetar vid BB Stockholm och har tillbringat en stor del av sommaren på jobbet, förutom tre veckors semester. Hon bekräftar bilden av att det har varit hårt tryck i år igen. Sjukhusen arbetar fortfarande i motvind efter att Södra BB och BB Sophia stängdes förra året och många av barnmorskorna som arbetade där saknas fortfarande i vården.

I juli blev 34 kvinnor i Stockholm hänvisade över länsgränsen för att föda barn. Det är dubbelt så många om man jämför med samma period förra året enligt siffror från Stockholm läns landsting. Det motsvarar drygt 1,3 procent av det totala antalet förlossningar i juli.

Ia Jeppsson. Fotograf: Nadja Endler

Stängda rum i Stockholm

– Men att bara titta på hur många som blir hänvisade till andra sjukhus inom eller utanför länet blir missvisande. Det stora problemet är alla de kvinnor som vi inte kan hänvisa eftersom det inte finns plats någon annanstans heller. I år har några kliniker fått stänga förlossningssalar för att de inte kunnat bemanna med barnmorskor. Men det leder bara till att vi barnmorskor gör allt vi kan för att ta hand om kvinnorna, trots att det redan är överfullt på avdelningen. Här hos oss har det hänt att kvinnor fått föda i mottagningsrum i sommar, säger Ia Jeppsson.

Nytt för i år är att det går att dokumentera i journalsystemet Obstretrix om det inte går att hänvisa kvinnan till annat sjukhus och Ia Jeppsson hoppas att den statistiken kan bli mer rättvis. Men då vill det till att barnmorskorna har tid att dokumenterar det också, påpekar hon samtidigt.

En pengafråga

Den 8 augusti skrev barnmorskan och vd:n för BB Stockholm Ingela Wiklund tillsammans med styrelseordförande vid samma klinik, Erik Strand, en debattartikel i Svenska Dagbladet. De menar att ersättningsnivåerna för att bedriva förlossningsvård är för låga och är det som gör att vården inte kan bemannas med fler barnmorskor.

Som exempel tog de att om BB Stockholm ska kunna erbjuda alla föräldrar en barnmorska under förlossningen skulle kliniken behöva anställa ytterligare 20 barnmorskor, en kostnad på 14 miljoner kronor per år.

Flera toppar i Västra Götaland

I början av juli cirkulerade handskrivna gula post-it lappar i sociala medier. Det var barnmorskors arbetsnoteringar om platsläget på förlossningsavdelningarna i Stockholms läns landsting. Fullt, fullt, fullt stod det vid samtliga kliniker. En dryg månad senare dök liknade bilder upp från Västra Götalandsregionen.

Enligt statistik som Vårdfokus tagit del av har barnmorskorna inom Västra Götalandsregion fått hänvisa något fler kvinnor mellan klinikerna i år, totalt 16 fler i juli i jämförelse med samma period förra året.

Trångt i Göteborg

– Vi har haft flera toppar med många födande kvinnor i sommar. Topparna kommer året om, men när de sammanfaller med semesterperioden blir det extra sårbart, säger Carina Deréus, barnmorska och förtroendevald för Vårdförbundet i Göteborg.

Carina Deréus.

Under sommaren har hon arbetat på förlossningsavdelningen vid Östra sjukhuset. Det är en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset och dit flyttade även Mölndals BB i maj. Flytten blev tidigarelagd och eftersom de planerade lokalerna inte var klara blev det trångt. Carina Deréus beskriver ett ständigt pusslande med platser och omflyttningar av patienter.

– Framför allt har det varit fullt på bb och många nyförlösta har fått dela rum. Partnern kan då inte sova kvar på sjukhuset vilket väckt en del missnöje hos föräldrarna. Som barnmorska får man hantera deras kritik vilket kan vara tungt, även om de flesta familjer verkar nöjda, säger Carina Deréus.

Flera orter drabbade

Krisen inom förlossningsvården har i media skildrats framför allt ur ett storstadsperspektiv där Stockholm och Västra Götaland stått i fokus. Samtidigt fortsätter ockupationen av BB i Sollefteå och ockupanterna är nu inne på sin sjunde månad av kamp för att få tillbaka förlossningsvården till sitt hemsjukhus.

Lokalmedia har rapporterat om hårt tryck inom förlossningsvården vid flera andra sjukhus. SVT Nyheter Småland har bland annat intervjuat förtroendevalda barnmorskan Linn Vall vid Växjö lasarett.

– Situationen har varit fruktansvärd i sommar. De två förlossningssalarna som skulle ha varit stängda har vi ibland varit tvungna att öppna när det kommer patienter. Vi har inte hunnit ta några raster, vi har blivit beordrade att jobba över tid, säger Linn Vall till SVT nyheter Småland.

Några ljusglimtar

Samtidigt som de flesta nyheter från förlossningsvården i sommar handlar om en mycket pressad situation finns det några rubriker som sticker ut. ” Ingen kris på förlossningen i Värmland” skriver Värmlands Folkblad i juli. Där konstaterar barnmorskan Christina Jansson vid Centralsjukhuset i Karlstad att de alltid har plats och personal, även om vissa pass kan vara tuffa.

Samma dag publicerade Eskilstuna-kuriren en liknade rubrik ” Högt tryck på förlossningen i sommar- men ingen kris” och vårdenhetschefen Catarina Björndahl berättade att det var ovanligt att de inte kunde ta emot kvinnor, även om det varit fullt ibland.

Arg marsch

Men nu är det många som tröttnat på att stilla följa årets följetong av krisrubriker. För att visa sitt missnöje med situationen samlas föräldrar, blivande föräldrar, barnmorskor och allmänheten nu på söndag i vad som kallas en ”arg jävla riksmarsch mot bb-kaoset”. Bakom arrangemanget står kröoch debattören Cissi Wallin och förskoleläraren Emily Comeau Hellsing, i samarbete med brukarorganisationen Födelsevrålet.

Barnmorskan Ia Jeppsson har varit med dragit ihop kolleger från Stockholm som kommer att delta i marschen.

– Det här betyder jättemycket för oss eftersom initiativet kommer från föräldrarna. Det är deras röster som måste fram och det är fantastiskt att de säger ifrån, säger hon. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida