Vårförbundspriset 2016

Barnmorska får Vårdförbundets stora pris

Barnmorska får Vårdförbundets stora pris
Vinnaren Maria Hogenäs tog emot Vårdförbundspriset med kollegan Eva-Maria Wassberg, mamma Falas, månadsgamla Abdullahi samt en av de 34 doulorna,Ubah Abdisamad från Somalia. Foto: Jerker Andersson

Maria Hogenäs, verksamhetsledare vid Födelsehuset doula & kulturtolk, har i kväll tilldelats Vårdförbundspriset på 250 000 kronor för sitt arbete med utrikesfödda kvinnor. 

9 november 2016

För åttonde året i rad delade Vårdförbundet i kväll ut Vårdförbundspriset för att uppmärksamma insatser som bidrar till att personcentrera vården. I år gick priset till barnmorskan Maria Hogenäs som fick ta emot priset i samband med Vårdgalan i Stockholm.

Hoppfullt

Inbäddad i decimeterdjup nysnö huserade årets Vårdgala på Hotell Hasselbacken på Djurgården. Utöver de trafikproblem som vintervädret skapade så blandades  tillställningens positiva budskap med allvaret efter resultatet från det amerikanska presidentvalet.

–  Ett sådant här pris är extra viktigt en dag som denna. Det hjälper till att rikta ljuset mot kvinnorna som får vår hjälp. Det ger hopp och det är framför allt deras pris, sa en märkbart rörd Maria Hogenäs efter prisutdelningen.

Bidrar till integration

Maria Hogenäs arbetar som verksamhetsledare för den ideella föreningen Födelsehuset doula & kulturtolk i Göteborg. Där rekryterar, utbildar och handleder hon doulor som i sin tur hjälper utlandsfödda kvinnor i samband med graviditet och förlossning. Doulorna fungerar som ett praktiskt, socialt stöd och kulturellt stöd och följer ofta kvinnorna och deras familjer upp till ett år efter födseln.

– Det handlar om tillit. Med en doula skapas ett ovärderligt förtroendekapital som främjar viljan att bli en del av samhället. Det ser jag varje dag i mitt arbete, säger Maria Hogenäs.

Hon är övertygad om att en positiv förlossningsupplevelse i förlängningen kan hjälpa kvinnorna och deras familjer att lättare integreras i Sverige.

Vad ska du göra med pengarna?

– Jag kommer att använda det till att resa till Sydafrika med en kollega för att utbilda doulor. Sydafrika tar emot många flyktingar och behovet av att hjälpa kvinnorna är stort. Jag har även ett utbytesprojekt på gång i Kongo- Kinshasa för att bygga upp en förlossningsavdelning där. Sedan kommer vi att ha en stor fest på Mammaforum med alla doulorna så klart.

Vill du veta mer om Maria Hogenäs arbete kan du läsa här

Även de tre övriga nominerade till Vårdförbundspriset premierades med 75 000 kronor per projekt. De var:

Beatrice Adriansson Carlsson och Andreas Lann, Göteborg: Minska antal tvångsåtgärder inom psykiatrin

Linda Jervidal, Östersund: Sårbehandling- vikten av helhetssyn, kontinuitet och individuella vårdplaner för optimal sårläkning

Caroline Pettersson och Julia Olsson, Göteborg : Patienten- vårdteamet blir komplett

Nytt för i år var att juryn valt att uppmärksamma två så kallade bubblare, det vill säga bra nomineringar där arbetet med ett personcentrerat arbetssätt startat: 

Joachim Eckerström, Stockholm: Självvald inläggning vid emotionell instabilitet

Maysae Quttineh; Jönköping: Biomedicinsk analytiker som diagnostisk partner i personcentrerad vård

Bubblarna fick 12 500 kronor vardera.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida