Barnmorskeförbundet: Obefogad kritik mot BB Sophia

Barnmorskeförbundet: Obefogad kritik mot BB Sophia

Det är lika säkert att föda på barnmorskeledda förlossningskliniker som på akutsjukhus, säger företrädare för Barnmorskeförbundet.

Lagom till den internationella barnmorskedagen i dag sätter Barnmorskeförbundet ner foten i debatten om det nyaste tillskottet i förlossningsvården i Sverige, BB Sophia.

Kritikerna har hävdat att patientsäkerheten är i fara om nyförlösta kvinnor och barn behöver mer avancerad intensivvård än förlossningssjukhuset kan erbjuda och därför måste forslas i ambulans till ett annat sjukhus.

Transporter sker varje dag

”Men man glömmer bort att transporter mellan akutsjukhusen sker varje vecka i dag. I åratal har Stockholms kliniker och andra kliniker i landet avvisat kvinnor i förlossningsarbete på grund av platsbrist”, skrev debattörerna Ingela Wiklund, Mia Ahlberg och Eva Nordlund, ordföranderespektive vice ordföranden i Barnmorskeförbundet i gårdagens DN.

De tycker det är märkligt att ingen av dem som nu ropar högt om att någon kommer att dö har prostesterat tidigare.

Lika säkra

Kritiken mot säkerheten på det fristående BB Sophia bygger inte på vetenskap och erfarenhet, konstaterar de, tvärtom visar vetenskapliga studier att fristående barnmorskeledda enheter är lika säkra som förlossningskliniker på sjukhus.

De hänvisade till en stor brittisk studie över 64 000 förlossningar som gjordes för två år sedan och en helt ny norsk som båda visar att barnmorskeledda enheter är lika säkra och att det inte är någon skillnad i medicinskt utfall.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida