Förlossningsvård

Helsingborgs barnmorskor vägrar ta extrapass

Helsingborgs barnmorskor vägrar ta extrapass
Nu är måttet rågat för barnmorskorna på förlossningen och BB vid Helsingborgs lasarett. Foto: Istockphoto

Om de inte får bättre arbetstider med tid för vila mellan nattpassen hotar barnmorskorna vid förlossningen och BB att inte ta fler extrapass i fortsättningen.

Pressen på förlossningsvården ökar i flera delar av landet. Vid Helsingborgs lasarett följer nu barnmorskorna narkossjuksköterskorna och ivasjuksköterskornas exempel och skriver ett öppet brev till ledningen med krav om en bättre arbetssituation.

Sedan årsskiftet har tolv barnmorskor av drygt 60 sagt upp sig för att gå över till mödravården istället, skriver Landskronaposten.

Behöver stänga salar

Barnmorskorna pekar på den ökade arbetsbelastningen med fler förlossningar för varje år och fler sjukare patienter.

– Som det är nu bygger allt på att vi går in och tar extrapass. Och vi har redan gått med på att avstå från semesterveckor. Utan full bemanning kan det bli så att förlossningssalar måste stängas, säger barnmorskan Sophie Claudén till Landskronaposten.

Med anledning av barnmorskornas brev har ledningen vid Helsingborgs lasarett kallat till ett möte på måndag för att diskutera arbetsvillkoren på förlossningen.

Pressat i Stockholm

Som Vårdfokus skrivit om tidigare så väntas även belastningen på förlossningsvården i Stockholm bli extra tuff denna sommar i och med att BB Sophia stängde den 15 maj.

Enligt Dagens Nyheter hänvisades fem kvinnor att föda utanför Stockholms län förra veckan, jämfört med en enda under maj månad 2015. Statistik från landstinget visar att BB Stockholm och Danderyds sjukhus överskred den beräknade kapaciteten med råge under förra veckan, då det genomfördes 102 respektive 158 förlossningar. Även på Södersjukhuset uppges läget vara mycket ansträngt, skriver tidningen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida