Förlossningsvården i Stockholm

Sorg och ockupation när BB Sophia stänger idag

Sorg och ockupation när BB Sophia stänger idag
Den sista förlossningen barnmorskan Anna Björnsdotter var med på igår på BB Sophia var en kvinna hon träffat i Aurorasamtal under graviditeten. – Det var förstås väldigt rörande för alla inblandade, säger hon.

Det är inte bara barnmorskan Anna Björnsdotter Olsson och hennes kolleger som hade svårt att slita sig från jobbet efter sista passet på förlossningen igår. En grupp kvinnor har ockuperat BB Sophia med krav om en human förlossningsvård.

I natt stängdes dörrarna till BB Sophia. Den sista födande kvinnan togs in vid midnatt. En av de som jobbade sista helgen var barnmorskan Anna Björnsdotter Olsson.

– Det var med stor sorg jag gick hem i går. Inte bara för min egen del, utan också för de födande kvinnorna och för att det koncept som BB Sophia har nu försvinner. Vi satt kvar länge, fikade och fotograferade varandra. Det är många arbetskamrater som jag tror det blir svårt att hålla kontakten med, vilket känns jättetråkigt.

Vägrar att gå därifrån

Sedan beskedet om BB Sophias nedläggning kom i februari har det varit högljudda protester, både från personal och allmänhet. Och de har inte tystnat ännu. Sedan i natt har en föräldragrupp ockuperat sjukhuset. Ett trettiotal personer löser av varandra och uppger att de vägrar ge upp förrän de bli lyssnade på. Enligt Dagens Nyheter är det organisationen Födelsehuset som står bakom aktionen. De tre krav gruppen framför till politikerna är:

  • En känd barnmorska till alla.
  • Småskaliga barnmorskeledda enheter för lågriskfödande.
  • Använd BB Sophia till vad lokalerna är anpassade för.

Lön till augusti

Efter att de sista kvinnorna fött på Bb Sophia räknar sjukhuset med att det ska vara tömt till på torsdag. De sängar som töms från och med i dag kommer inte att bäddas om. För Anna Björnsdotter och de övriga 80 barnmorskorna som arbetat på BB Sophia väntar en annorlunda sommar.

Lönen för personalen betalas ut fram till den 15 augusti och de som har arbetat över tio år för Praktikertjänst får ytterligare tre månaders avgångsvederlag. Det gäller bland annat Anna Björnsdotter.

– Jag tar en chans att pusta ut nu, det behöver jag både mentalt och fysiskt efter den här våren. Det känns jättekonstigt att efter 22 år som barnmorska få möjligheten att vara ledig en hel sommar, det har jag inte varit sedan föräldraledigheten. Men jag vill  inte gå till landstinget i sommar med den belastning som jag vet att de har där.

Vill inte sluta

Enligt Anna Björnsdotter har många av hennes arbetskamrater en lång sommarledighet framför sig. Vad hon känner till så är det endast tio till femton barnmorskor som ska börja inom landstinget till sommaren. Själv kommer hon bara att arbeta ett par veckor på förlossningen i Visby.

– Vi har känt oss anklagade för att vi inte ställer upp för de födande i Stockholm genom att inte jobba i sommar, men det stämmer inte. Vi har hela tiden varit emot nedläggningen och när den väl var ett faktum var vi inställda på att få jobba kvar hela sommaren. Men politikerna lyssnade inte på oss, säger Anna Björnsdotter.

Från och med i dag så fördelas alltså förlossningsvården på sju i stället för sex kliniker i Stockholms län landsting. I länet har det under våren skett cirka 600 förlossningar i veckan varav cirka 70 på BB Sophia som nu ska fördelas på de övriga klinikerna.

Så fördelas förlossningarna i Stockholm i sommar

Genomförda förlossningar i genomsnitt per vecka, januari till april 2016:

Södersjukhuset: 137 
Karolinska Huddinge: 84 
Karolinska Solna: 70 
Södertälje sjukhus: 32 
BB Stockholm: 75 
Danderyds sjukhus: 123 
BB Sophia: 70 
Summa: Ca 590 st

Planerad kapacitet efter 15 maj 2016:

Södersjukhuset: 180 
Karolinska Huddinge: 110 
Karolinska Solna: 80 
Södertälje sjukhus: 45 
BB Stockholm: 85 
Danderyds sjukhus: 145 
BB Sophia: –
Summa: Ca 650 st

Källa: Stocholms läns landsting

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida