Iva-upproret i Skåne

Iva-sjuksköterskor vägrar ta extrapass

Iva-sjuksköterskor vägrar ta extrapass
Iva-sjuksköterskorna i Helsingborg tänker vägra att ta extraturer.

I ett öppet brev kräver sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningen vid lasarettet i Helsingborg bättre arbetstider för att orka med jobbet. Från den 6 juni tänker de vägra att ta extraturer.

Det är inte bara narkossjuksköterskorna i Helsingborg som tröttnat på att de får för lite återhämtning. Samma sak gäller för intensivvårdssjuksköterskorna. I ett öppet brev som i dag skickats till chefer, sjukhusledning och de styrande i regionen kräver de att få en arbetstidsmodell som ger dem återhämtning i jobbet.

Sedan Region Skåne 2009 ensidigt sade upp alla lokala arbetstidsmodeller har många av sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningen vid lasarattet i Helsingborg känt sig tvungna att gå ner i arbetstid för att orka med arbetet, säger de.

Vägrar ta extra arbetspass

För att sätta press på ledningen tänker de från och med den 6 juni vägra att ta extraturer för att täcka upp för de arbetspass där det saknas intensivvårdssjuksköterskor. Alltså just som sommarsemestrarna börjat och det blir extra svårt att få tag på sjuksköterskor.

Sedan länge har anestesisjuksköterskorna i Helsingborg sagt ifrån att de inte orkar längre. En tredjedel av dem har sedan årsskiftet sökt sig till andra jobb och de lösningar som hittills presenterats av arbetsgivaren har inte räckt, enligt sjuksköterskorna.

I Kristianstad har tidigare 24 intensivvårdssjuksköterskor sagt upp sig i protest mot att de inte får tillräckligt med återhämtning med nuvarande scheman. De arbetstidsmodeller som hittills presenterats av arbetsgivaren har avvisats av sjuksköterskorna.

Även iva-sjuksköterskorna och de nattarbetande barnmorskorna vid Skånes universitetssjukhus i Malmö har krävt bättre arbetstider för att orka stanna kvar.

Iva-avdelningarna fått 1 500 mer

I förra veckan presenterade arbetsgivaren ett paket som innebär att de 1 500 kronor i månadstillägg som särskilt vårdtunga avdelningar på Skånes universitetssjukhus haft sedan hösten 2014 nu även ska omfatta sjuksköterskorna på specialistintensivvårdsavdelningarna inom sjukhuset, vilket även inefattar de vanliga intensivvårdsavdelningarna.

På iva i Malmö hade sjuksköterskorna krävt 30 procent i löneförhöjnging för att stanna kvar. Men enligt Mats Hansson, förtroendevald för Vårdförbundet på Malmöintensiven, har de flesta ha nöjt sig med det extra tillägg som de nu får. Några nya aktioner planeras inte för tillfället.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida