Arbetstider

Ser massuppsägningar som ett misslyckande

Ser massuppsägningar som ett misslyckande
37 barnmorskor vid Helsingborgs lasarett har sagt upp sig. Vårdförbundet ser massuppsägningarna i vården som ett misslyckande för arbetsmarknadens parter. Arkivbild: Mostphotos

Barnmorskorna i Helsingborg som har sagt upp sig har ännu inte tagit ställning till erbjudandet från arbetsgivaren. Vårdförbundet i Skåne ser massuppsägningarna som ett misslyckande för arbetsmarknadens parter.

Förlossningsvården i Skåne är hotad sedan 37 av 45 barnmorskor på lasarettet i Helsingborg har sagt upp sig. I går träffade de arbetsgivaren för individuella överenskommelser om bättre arbetstidsvillkor. Deras krav är mer vila mellan nattpassen.

Vårdfokus har tidigare berättat om barnmorskornas krav på arbetstidsförkortningar för nattpass och arbete på helger som motsvarar en veckoarbetstid på 34,5 timmar i stället för 38,25 som de har i dag.

Arbetsgivarens bud kallas ett ettårsprojekt och innebär en individuell ekonomisk ersättning motsvarande en ökad bonustid per arbetad natt från 2,5 till 4 timmar, enligt SVT:s nyheter.

– Under mötet där det här förslaget presenterades fick jag både några positiva reaktioner och en del negativa. Men jag hoppas verkligen att när vi nu går barnmorskorna helt till mötes i deras krav att de väljer att stanna kvar, säger Björn Zackrisson förvaltningschef på Skånevård Sund till SVT.

Ett misslyckande

Hur barnmorskorna ställer sig till arbetsgivarens bud är inte känt ännu, men Per Bengtsson, ledamot i Vårdförbundets avdelningsstyrelse i Skåne, ser massuppsägningar – som har ägt rum på fler håll inom sjukvården  och inte bara i Skåne – som ett misslyckande för arbetsmarknadens parter.

– Arbetsvillkoren för våra medlemmar har försämrats år efter år. Vi har suttit i förhandlingar om hälsosamma arbetstider som har strandat för att arbetsgivaren har vägrat att erkänna att det finns några problem och nu har vi en situation som innebär att om inget görs förlorar sjukvården i Skåne en stor del av sin kompetens. Det här måste tas på allvar, säger han.

Enligt Helsingborgs dagblad hoppas ledningen för lasarettet att de villkor som nu erbjuds enskilda barnmorskor ska övergå i kollektivavtal och bli permanenta. Förvaltningschefen Björn Zachrisson delar inte Per Bengtssons åsikt om arbetsgivaransvaret.

– Vad gäller arbetstid har vi länge velat före en dialog med Vårdförbundet, men de har inte bemött oss i detta, säger han till Helsingborgs dagblad.

Orolig för utvecklingen

Per Bengtsson är orolig för utvecklingen. Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting förhandlar om en avsiktsförklaring kring en central arbetstidsbestämmelse med mer tid för återhämtning, men resultatet kan dröja.

– Om utvecklingen att våra medlemmar säger upp sig för att de inte orkar längre fortsätter, är det riktigt illa för sjukvården i Skåne, säger han till Vårdfokus.

Barnmorskorna har tre månaders uppsägningstid. Det innebär att förlossningen vid Helsingborgs lasarett riskerar att stå utan många av sina barnmorskor den 1 oktober. Vårdförbundets huvudskyddsombud för förvaltning Sund, Ulf Larsson, kommer nu att diskutera arbetsmiljön med arbetsgivaren.

Gör en riskbedömning

– På måndag ska vi göra en riskbedömning av vad det innebär att endast åtta barnmorskor kan komma att bli kvar på förlossningen. Vi ska också ha en diskusson om det systematiska arbetsmiljöarbetet och om den sociala och oganistoriska arbetsmiljön, säger han.

Enligt uppgifter till huvudskyddsombudet kommer barnmorskorna att ge besked om hur de ser på arbetsgivarens erbjudande i nästa vecka.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida