Hon vill vända amningstrenden – med bärsjal redan på bb

Barnmorskan My Svensson Schramm brinner för amning. Nu hoppas hon att fler ska inse värdet med ”vätskan av guld”. Hur då? Genom att introducera bärsjalar redan på bb och neonatalen i Helsingborg.
Sedan september kan alla nyblivna föräldrar på Helsingborgs bb och neonatalavdelning få prova att bära sitt nyfödda barn i en bärsjal av trikå. Syftet är att främja hud mot hud-kontakt och därigenom underlätta att amningen kommer i gång. De färdigknutna sjalarna lånas ut av avdelningen under vistelsen och lämnas tillbaka vid utskrivning.
Hud mot hud främjas av bärsjal
Bakom initiativet står barnmorskan My Svensson Schramm. Idén fick hon när hon läste en kurs om amning vid Uppsala universitet förra året. Tillsammans med en kurskamrat gjordes ett förbättringsarbete på bb i Helsingborg med syftet att främja och öka hud mot hud-kontakten.
– Hud mot hud hjälper bland annat barnet att hålla värmen, blodsockret hålls stabilare och det stimulerar mjölkproduktionen hos mamman. Men tyvärr läggs barnet ofta i en balja bredvid förälderns säng i stället, säger My Svensson Schramm som också är certifierad amningsspecialist, så kallad IBCLC.
Invanda rutiner, okunskap hos föräldrarna och det faktum att det ofta är sjuksköterskor som arbetar på bb tror hon kan vara bidragande orsaker.
– Sjuksköterskorna har inte samma utbildning om amning som barnmorskor och det påverkar så klart. Det behövs också pratas mer med de blivande föräldrarna om vikten av hud mot hud-kontakt och amning redan under graviditeten, säger hon.
Positiv respons på bärsjalarna
Sjalarna på Helsingborgs bb och neonatal har donerats av My Svensson Schramms egna företag och ett sjalföretag och delas ut tillsammans med information om hur de ska användas och fördelarna med hud mot hud.
– Responsen har varit fantastisk. Föräldrarna är nyfikna på att testa att använda sjalen och personalen är positiv och vill lära sig mer, säger hon.
Efter att ha arbetat inom kvinnosjukvården startade My Svensson Schramm ett eget företag för ett år sedan. Nu erbjuder hon som barnmorska amningsstöd i hemmet. I sitt arbete möter hon många familjer som kämpar med amningen och hon är också utbildad kolikbehandlare.
– Men det här projektet är inget som jag eller företaget som donerat sjalarna tjänar pengar på. Jag tycker det är hemskt att amningsstatistiken har gått ned och vill bidra till att fler får stöd att amma. Bröstmjölken är en vätska av guld, det är en information vi måste kämpa med att få ut.
Färre ammar i dag
Amningsfrekvensen i Sverige var som högst under perioden 1995–2004. År 2004 ammades 72 procent vid sex månaders ålder.
År 2021 var motsvarande siffra 65 procent.
Det finns regionala skillnader när det gäller amning, speciellt för äldre spädbarn. Vid sex månaders ålder ammades flest barn i Stockholm, Västerbotten, Uppsala och på Gotland år 2021.
Källa. Socialstyrelsen.