Arbetsmiljö

Beslut: gravida ska inte arbeta med covidsmittade

Beslut: gravida ska inte arbeta med covidsmittade
Redan tidigare i höstas signalerade Arbetsmiljöverket att man kommer fatta beslut om att gravid vårdpersonal inte ska arbeta med patienter som har bekräftad eller misstänkt covid. Nu har beslutet kommit. Foto: Getty images.

Nu sätter Arbetsmiljöverket ner foten när det gäller den omdiskuterade frågan om gravid vårdpersonal ska slippa arbeta med patienter som är smittade av covid-19.

24 november 2020

Bakgrunden till beslutet är en anmälan till Arbetsmiljöverket från Vårdförbundet i Värmland, som Vårdfokus har berättat om tidigare.

Arbetsmiljöverket går helt på Vårdförbundets linje och beslutar att region Värmland inte får tillåta att gravida arbetstagare utför arbetsuppgifter med patienter som är bekräftat eller misstänkt smittade av covid-19.

Blir vägledande

Även om det här beslutet bara gäller de aktuella arbetsplatserna i Region Värmland, så blir det vägledande för liknande situationer hos andra arbetsgivare.

– Vi tar alltid ställning i varje enskilt ärende när det gäller begäran från skyddsombud. Men vi vill också påminna om att Arbetsmiljölagen och våra föreskrifter gäller på alla arbetsplatser. Alla arbetsgivare behöver vidta de skyddsåtgärder som behövs för att gravida arbetstagare ska kunna arbeta säkert, säger Ulrika Scholander, sektionschef vid Arbetsmiljöverket.

Försiktighetsprincipen ska råda

Arbetsmiljöverket anser att kunskapsläget inte är helt och hållet klarlagt kring hur den gravida, fostret och det nyfödda barnet påverkas av coronaviruset. Därför ska försiktighetsprincipen råda som innebär att arbetsgivaren hellre ska vidta fler skyddsåtgärder än för få.

Arbetsmiljöverket påpekar också att arbetsgivare är skyldiga att göra särskilda riskbedömningar för gravida medarbetare.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för covid-19 under graviditet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida