Omorganisation

Chockade över förslaget att lägga ner Södra BB

Chockade över förslaget att lägga ner Södra BB
Barnmorskorna Sara Ingerö, Lilleba Anckers, Mia Heneby, Ann Ljungblom och Monika Haukirauma togs på sängen när de i dag fick veta att ledningen vill lägga ner Södra BB på Södersjukhuset i Stockholm.

En förlust inte bara för Stockholms föräldrar utan för hela landet, tycker barnmorskorna.

19 oktober 2015

– Barnmorskor från hela Sverige kommer hit på studiebesök. I stället för att lägga ner verksamheten borde den införas på fler platser, säger barnmorskan Lilleba Anckers som arbetat på Södra BB sedan 2006 och är fackligt förtroendevald för Vårdförbundet.

Södra BB är den enda alternativa och barnmorskeledda förlossningsenheten i Sverige där mödravård, förlossning och eftervård ges på ett och samma ställe i en sammanhållen vårdkedja. Men som Vårdfokus berättade tidigare i dag har ledningen nu presenterat ett förslag som innebär att denna unika vårdkedja slås sönder.

I fortsättningen är det tänkt att alla förlossningar ska ske på en och samma avdelning på sjukhuset.

– Fler och fler kvinnor som har fött på vanliga förlossningsavdelningar kommer till oss för att de känt sig ensamma och utlämnade. Här vet de att de kan få en barnmorska som kan lugna dem och ge dem trygghet, under hela gravideteten, förlossningen och efter. Nu säljer man ut hela det konceptet, säger Lilleba Anckers.

Även om arbetsgivaren säger att det bara är ett förslag som nu ska samverkas med de fackliga organisationerna litar barnmorskorna inte riktigt på det.

– Vårdförbundet har väldigt svårt att se hur vi ska kunna påverka förslaget så att Södra BB blir kvar. Under presentationen i dag försade sig arbetsgivaren flera gånger genom att förklara att det ska bli så här, säger Lilleba Anckers.

Att den förlossningsvård som i dag erbjuds på Södersjukhuset skulle vara ojämlik genom att Södra BB enbart tar emot friska mammor med okomplicerade graviditeter håller hon inte med om.

– Det man nu vill är att vi i stället ska behandla alla som om de var sjuka, trots att vi vet att 75 procent av mammorna är friska, säger Lilleba Anckers.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida