Kvinnohälsa

Hon är expert på underlivets muskler

Hon är expert på underlivets muskler
– Medvetenheten om bäckenbottenskador har ökat enormt sedan jag födde mitt första barn 2012. Även om man kan tycka att det går långsamt så händer det massor inom vården, säger fysioterapeuten Mia Fernando.

Mia Fernando drabbades av en sfinkterruptur vid sin första förlossning. Fem år senare använder hon sina erfarenheter och sin kompetens som fysioterapeut för att hjälpa andra kvinnor. På onsdag medverkar hon på konferensen Reproduktiv hälsa i Stockholm.

Att livet skulle förändras när hon fick barn kunde Mia Fernando nog ana. Men att det skulle påverka både hennes kropp och hennes arbete i så hög grad som det gjort var omöjligt att förutse.

När Mia Fernando födde sitt första barn sprack hon från slida till ändtarm, en så kallad sfinkterruptur. Trots att skadan var så pass omfattande missades den av vården och det dröjde nästan ett år innan hon fick hjälp.

Bytt inriktning och skrivit  en bok

Sedan Mia Fernando skadades har hon gått igenom en första lagning och en reoperation för att återställa funktionen av musklerna i underlivet. Hon har bytt inriktning som fysioterapeut inom rehabilitering för att i dag helt ägna sig åt kvinnors hälsa. Och hon har skrivit den bok hon själv velat läsa som nybliven mamma.

I boken Mammaroll och snippkontroll. som kom ut i våras, går Mia Fernando och illustratören Louise Winblad systematisk igenom vad som händer med mammakroppen det första året efter en förlossning. Här beskrivs allt från bristningar och svullna underliv till sömnbrist och sexliv. Texterna är faktaspäckade och samtidigt lättlästa i medvetet korta avsnitt perfekta att beta av under nattamning eller flaskmatning. Louise Winblads färgstarka bilder bidrar till en varm och peppande ton i boken.

Kvinnor vill veta mer

Författarna fick kontakt med varandra genom sina bloggar som på olika sätt belyser kvinnohälsa och småbarnsliv. I boken beskriver de hur många kvinnor hörde av sig och berättade om hur osäkra de var på vad som hände med deras kroppar som nyblivna mammor. Vad var normalt egentligen?

Kvinnorna visste inte vart de skulle vända sig med sina frågor. Från att allt fokus varit på dem och magen under graviditeten var vården sedan helt inriktad på att väga, mäta och se att bebisen utvecklades som den skulle. Men egentligen borde kvinnan följas lika noga resonerar de.

Egen kompetens

I dag använder Mia Fernando sin egna erfarenheter av vården för att driva kvinnohälsan framåt. Med nya högskolepoäng och omfattande självstudier har hon specialiserat sig inom kvinnohälsa.

– Som fysioterapeut är jag van att arbeta med leder, muskler och smärta på ett handfast sätt. Jag kan undersöka musklerna på ett annat sätt och vet hur de ska fungera i normala fall.

Till hennes mottagning i Stockholmsförorten Enskede kommer kvinnor som drabbats av olika sorters skador vid förlossningen. Hon behandlar också gravida, kvinnor med framfall och patienter med endometrios. Hon föreläser ofta och arbetar en dag i veckan med Sveriges kommuner och landstings satsning för kvinnohälsa.

Bjuder på sig själv

I dag finns ett 40-tal fysioterapeuter i landet som arbetar inom kvinnohälsovården, men det behövs fler menar Mia Fernando. Därför tar hon regelbundet emot kolleger som går bredvid henne för lära sig mer om undersökningar och behandlingar.

I ett blogginlägg nyligen berättade hon om hur hon lät en besökande kollega göra en vaginalundersökning på henne själv.

– Patienterna hade lämnat återbud, så vad gör man? Jag vill ju så gärna ha kolleger som är kunniga inom området. Det gäller att vara bjussig och ställa upp då. Fördelen är också att man lättare kan guida personen om den är för hårdhänt eller rent av för försiktig eftersom det då nästan kan upplevas som någon tafsar. Patienterna ger sällan sådan respons.

Vill se fler fysioterapeuter  

Hon drömmer om en fysioterapeut på varje mödravårdscentral som kan träffa alla kvinnor minst en gång under graviditeten och en gång efter förlossningen. Men Mia Fernando är samtidigt realist och inser att det är en resursfråga.

– Jag hoppas att alla barnmorskor vågar fråga kvinnorna vid efterkontrollen hur de har det med kiss, bajs och sex. Har de några problem då kan de remitteras vidare till en fysioterapeut eller gynekolog. En riktigt bra anamnes är viktigt och jag har aldrig träffat en kvinna som inte velat berätta om sina problem.

Den 16 maj deltar Mia Fernando i ett seminarium på konferensen Reproduktiv hälsa som startar i Stockholm i dag, tisdag.

Konferens Reproduktiv hälsa

Varje år arrangerar Svenska barnmorskeförbundet två dagars konferens med aktuella frågor inom reproduktiv hälsa. 

I år samlas drygt 600 barnmorskor från hela landet för att ta del av den senaste forskningen, utbyta erfarenheter och slipa sina arbetssätt.

Konferensen 2018 sker i Stockholm 15-16 maj.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida