barnhälsovård

Felaktig information om vaccin på bvc

Felaktig information om vaccin på bvc
Det är frivilligt att vaccinera sig i Sverige, men nästan alla följer programmet för barnvaccination. Arkivbild: Mostphotos

Vårdfokus avslöjade hennes vilseledande information om D-vitamin på en barnhälsovårdscentral i Järna. Nu sprider samma barnmorska ovetenskapliga uppgifter om vaccin till nyblivna föräldrar på Södermalm.

Det är tidningen DN som besökt en informationsträff nu i maj om vaccinationer på barnavårdscentralen Allvis på Södermalm i Stockholm.

Föreläsningen hölls av barnmorskan Kirsten Nisted, som bland annat framförde att det är bra att vänta med att vaccinera barn tills de är i treårsåldern och att vaccinationer mot mässling, röda hund och påssjuka går bra att vänta med till tioårsåldern eftersom febersjukdomarna har ”en positiv inverkan på den personliga utvecklingen”.

Felaktig information

Under mötet med de nyblivna föräldrarna tonade hon ner riskerna med kikhosta. Det gavs ingen information om fördelarna med att vaccinera. I stället lyftes ovetenskapliga uppgifter fram om risker med dolda biverkningar och fördelar med homeopatiska medel till barn, enligt DN.

En upprörd Johan Bratt, chefläkare i Stockholms läns landsting, säger till tidningen att denna information krockar helt med landstingets riktlinjer och det vaccinationsprogram som barnavårdscentraler har skyldighet att följa och erbjuda föräldrar.

Stockholm har dessutom höjt ambitionen och vill öka informationen till föräldrar via bvc om vikten av att vaccinera sina barn, eftersom det nyligen varit utbrott av mässling i Stockholm med flera smittade och omfattande smittspårning.

Granskad av Vårdfokus

Barnmorskan Kirsten Nisted har varit i blåsväder tidigare. Hösten 2010 avslöjade Vårdfokus att en barnhälsovårdcentral som hon då drev i Järna bland annat påstod på sin hemsida att barn som får D-vitamin riskerar att åldras snabbare och att 95 procent av alla barn som får D-vitamin får det i onödan.

På telefon bekräftade Kirsten Nisted då för Vårdfokus att hon stod för de här uppgifterna och hon framförde dessutom vaccinkritiska åsikter, som att det finns kopplingar mellan vaccinationer och autism, allergier, diabetes och autoimmuna sjukdomar.

Något år senare förlorade Kirsten Nisteds barnhälsovårdscentral i Järna vårdavtalet med landstinget, eftersom personalen som arbetade där inte hade rätt kompetens.

Kräver åtgärder

Nu riskerar även barnavårdcentralen Allvis på Södermalm att bli granskad.

– Jag kommer att ge avtalshandläggaren i uppdrag att kontakta verksamhetschefen så får vi diskutera hur vi kan åtgärda det här, säger chefläkaren Johan Bratt till DN.

Till tidningen säger verksamhetschefen på Allvis, Adriana Bender, att det antroposofiska synsättet inte är en del av barnhälsovårdens program och att syftet med vaccinationsträffen med Kirsten Nisted var att öppna för diskussion och dialog.

– Många föräldrar som går hos oss är oroliga för vaccinationer. De känner till Kirsten och har stort förtroende för henne. Därför valde vi att ha träffen på detta sätt, men det visade sig att det inte var ett bra beslut och vi kommer inte att göra det igen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida