E-hälsa

Fertilitetsapp nästan lika effektiv som p-piller

Fertilitetsapp nästan lika effektiv som p-piller
Från början lanserades appen Naturalcycles som ett preventivmedel, men fick kritik från Reklamombudsmannen då det är en metod och inte ett medel. Nu lanseras den som en fertilitetsapp. Foto: Naturalcycles

Den omdiskuterade appen Naturalcycles resulterar i nästan lika få oplanerade graviditeter som p-piller, visar en ny studie.

Nu får appen Naturalcycles vetenskapligt stöd för att den kan hjälpa kvinnor att ha koll på sina säkra dagar, det vill säga när risken att inte bli gravid är 99,9 procent. Förutsättningen är att kvinnan är motiverad och följer instruktionerna, skriver Dagens Nyheter.

I en studie som baseras på data från fler än 4 000 kvinnor i Sverige som använt appen, inträffade totalt 143 oplanerade gravideter, under den period som forskarna mätte. Tio av graviditeterna berodde på att appen felaktigt markerat en dag som säker när det egentligen handlade om en dag som kvinnan var fertil.

Räknat på riskerna

Forskarna kom fram till att perfekt användning av appen, det vill säga utan metodfel, skulle resultera i 0,5 oplanerade graviditeter per hundra kvinnor under ett år. Motsvarande siffra för P-piller resulterar till exempel i 0,3 graviditeter per år och naturlig familjeplanering, där kvinnan räknar ut vilka dagar det är lägst risk för graviditet, resulterar i 3–5 graviditeter per år.

Forskarna är medvetna om att långt ifrån alla klarar av perfekt användning och har även räknat på effekten av preventivmetod vid typisk användning. Resultatet visar då att 7 procent av kvinnorna som använder Naturalcycles skulle bli gravida under första året. Med p-piller skulle 9 procent av kvinnorna bli gravida och med naturlig familjeplanering 24 procent.

Passar inte alla

–?Kvinnor måste få välja preventivmetod själva. Det viktiga är att de förstår vad metoden innebär. Det räcker inte med att ladda ned appen till telefonen och tro att man har ett skydd. Kvinnan måste mäta temperaturen varje dag på rätt sätt och följa instruktionerna. Den här metoden passar verkligen inte alla, den kräver att kvinnan är motiverad, säger Kristina Gemzell-Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi och en av forskarna bakom studien, till Dagens Nyheter.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care, se länk.

Fälld för otydlighet

I höstas fälldes appen av Reklamombudsmannen för vilseledande marknadsföring, bland annat på grund av bristen på vetenskapligt stöd. Företaget bakom Naturalcycles kritiserades för att budskapet var för otydligt och att man sannolikt uppfattade påståendet som att metoden är 99,9 procent säker som preventivmedel under hela kvinnans menstruationscykel. 

Hormonfri metod

Appen Naturalcycles har omtalats som ett naturligt och hormonfritt preventivmedel.

Den bygger på att med hjälp av en särskild basaltermometer mäta kroppens exakta temperatur för att på så sätt kunna identifiera när ägglossningen sker.

Genom att mata in uppgifterna i appen får man fram fertila dagar respektive ”gröna dagar” då risken att bli gravid sägs vara i praktiken obefintlig.

 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida