Barnmorskekrisen förvärrad i Stockholm

Barnmorskekrisen förvärrad i Stockholm
Barnmorskekrisen i Stockholm blir bara värre och värre. Bilden är tagen från Stockholmsbarnmorskornas demonstration i mars i år. Arkivbild: Elisabet Forslind

Hälften av barnmorskorna på BB Stockholm har sagt upp sig. Även andra förlossningskliniker tappar personal.

18 november 2013

I början av nästa år öppnar privata BB Sophia med kapacitet på 4 000 förlossningar om året och just nu rekryterar man för fullt med bland annat löfte om betydligt högre lön.

Det har fått hälften av barnmorskorna på BB Stockholm, nästan 40 stycken, att säga upp sig. Dessutom tappar andra kliniker, till exempel förlossningen på Danderyds sjukhus, personal.

Eva Nordlund, menar att det visserligen behövs fler förlossningsplatser. Ändå är hon djupt bekymrad.

– Vad händer med budget, bemanning och vården i resten av Stockholm när detta sker? Jo, det kommer att slimmas. Läget är jätteallvarligt, säger hon.

Ny lönesatsning

I dag offentliggjorde den styrande alliansen att ytterligare 28 miljoner kronor ska satsas under två år på barnmorskornas och specialistsjuksköterskornas löner, utöver de satsningar som beslutades om i våras. De som omfattas är barnmorskor, onkolog-, iva-, operations-, barn- och anestesisjuksköterskor samt biomedicinska analytiker.

Lönesatsningen ska ge minst 1 500 kronor i månaden för de medarbetare som i särskilt hög grad bidrar till att uppfylla målen och utveckla verksamheten.

”Satsningen räcker inte”

Den socialdemokratiska oppositionen välkomnar lönesatsningen, men tycker att den långt ifrån löser allt.

– Vi kan inte ha en politisk styrning som grundar sig på att man reagerar först när problemen belyses i tidningarna. Det löser inte de djupgående systemfel som sjukvården lider av, säger Helene Hellmark Knutsson (S), oppositionslandstingsråd.

Eva Nordlund från Vårdförbundet anser inte heller hon att det räcker och anser att man skulle ha gjort en konsevensbeskrivning för länge sedan.

– Det har inte gjorts, den styrande Alliansen bara tutar och kör, säger hon.

Så länge man har taskiga arbetsvillkor, hopplösa scheman och liten möjlighet att påverka när man får ta sommarsemester hjälper inte pengarna, anser Eva Nordlund.

– Det spelar ingen roll när vi är för få. Man måste vårda dem som är kvar inom landstinget och se över både löner och arbetsmiljö.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida