Stockholmsbarnmorskorna sätter press på politikerna

Stockholmsbarnmorskorna sätter press på politikerna
I dag plockar barnmorskorna i Stockholm upp plakaten och demonstrerar utanför landstingshuset där politikerna diskuterar problemen i förlossningsvården. Foto: TT

I dag bjuder Stockholms barnmorskor politikerna på julspelet "Nu är det nog i julkrubban".

Barnmorskorna varnar för att nya förlossningskliniker i Stockholm dränerar de andra klinikerna på erfarna barnmorskor. När de som ska börja på BB Sophia skolas in i sina nya jobb i februari kommer det att fattas 85 barnmorskor inom den övriga förlossningsvården, hävdar de.

Barnmorskorna befarar att antalet kvinnor som hänvisas vidare från den förlossningsklinik de valt till en annan kommer att bli många fler.

Kraven de för fram i dagens manifestation är samma som tidigare och de återkommer i en debattartikel som barnmorskornas nationella strategigrupp skriver tillsammans med ordförandena i Vårdförbundet och Barnmorskeförbundet i Svenska Dagbladet i dag:  

  • En barnmorska per kvinna i aktiv förlossning.
  • Fler barnmorskor i mödrahälsovården, förlossningsvården och i alla beslutande organ.
  • Ett långsiktigt ekonomiskt ansvar vid planeringen av förlossningsvården.
  • Skapa förutsättningar för barnmorskeledda förlossningsenheter.

Förutom julspel och egna tal har barnmorskorna också bjudit in landstingspolitikerna, som sitter inne på fullmäktigesammanträde i landstingshuset, och uppmanat dem att berätta om sin syn på förlossningsvården.

Socialdemokraterna kommer på fullmäktige att fråga sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) om hon kan garantera att det finns kapacitet på länets förlossningskliniker för att kunna ge en trygg och säker förlossningsvård i Stockholm nästa år.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida