Hallå där…

Hallå där…
Barnmorskeriet satt i ryggmärgen, säger Monica Kolm-Sandström. Foto: Peter Kolm

...Monica Kolm-Sandström som tar upp barnmorskeyrket efter många års bortovaro. Vad fick dig att gå tillbaka??

— Det var en slump. En kompis som vikarierade som distriktssköterska i Arvidsjaur frågade förra våren om jag inte ville börja i mödravården där två dagar i veckan. Både barnmorskan och bvc-sjuksköterskan var sjukskrivna hela sommaren. ??

Varför hade du lämnat yrket?

?— Jag hade blivit utbränd efter 20 år som barnmorska på förlossningen i Boden. Under sjukskrivningen funderade jag på att bli min egen. Jag gick en massagekurs och en starta eget- kurs, och köpte in en floatingtank. Men nu efter tolv år som företagare är jag less på att aldrig vara ledig.??

Var det inte svårt att komma tillbaka efter så lång tid??

— Jag gick dubbelt med en barnmorska i Arjeplog i tre dagar. Svårast var datasystemet, trots att jag är datavan. Barnmorskeriet satt i ryggmärgen och sommaren gav blodad tand. Sedan gick jag under året och lärde mig att sätta spiraler och läste på för att få förskrivningsrätt för preventivmedel. I somras jobbade jag sju veckor på mödravården i Luleå. Kollegerna var verkligen underbara, jag fick fråga hur mycket som helst.?

— Det är väldigt roligt att komma tillbaka till vården. Efter julhelgerna börjar jag ett vikariat i mödravården i Boden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida