Reproduktiv hälsa 2017

”Hellre en snabbis än en romantisk spa-helg”

”Hellre en snabbis än en romantisk spa-helg”
Barnmorskorna Hanna Möllås, Erica Solheim och Lina Palmér inledde idag konferensen Reproduktiv hälsa i Jönköping. Foto: Sanna Björkman

Den här veckan samlas över 500 barnmorskor i Jönköping för konferensen Reproduktiv hälsa. Under två dagar riktas strålkastaren mot kvinnans sexualitet- som kan vara såväl lust- som kravfylld.

I klarröd klänning och höga klackar kliver barnmorskan och kliniska sexologen Hanna Möllås upp på scenen för att inleda konferensen med temat Var Dags Lust.

– Det handlar inte om att vi i Jönköping är dåliga på att stava, utan vi vill understryka att det handlar om lust var dag. Det behöver inte vara så stort och svårt. Jag tänkte att jag går ”all in”, skrattar hon och får med sig en fullsatt aula.

Med humor och kunskap sätter Hanna Möllås ribban för konferensen. Här ska det vara högt i tak och möjligt att prata om det som alla tänker på, men få pratar om – sex. Många kvinnor lever i dag med höga inre och yttre förväntningar på ett perfekt liv. De ska vara småbarnsmammor, karriärkvinnor, klassföräldrar och löpartjejer. Dessutom ska de ha ett aktivt sexliv och åka på romantiska spa-helger med sin partner. Men som sexolog slår Hanna Möllås hellre ett slag för en ”hederlig snabbis”. Det behöver inte vara så komplicerat helt enkelt.

Våga fråga

Konferensen Reproduktiv hälsa äger i år rum i Jönköping och arrangeras av det lokala barnmorskeförbundet i Jönköping. Erica Solheim är ordförande för föreningen.

– Sexualiteten löper som en röd tråd genom hela barnmorskans arbetsfält och genom kvinnans liv. Det är centrala frågor men frågan är hur mycket vi pratar om hur sexualiteten påverkas av till exempel en förlossningsskada eller efter amning, säger hon.

Erica Solheim skulle gärna se att fler barnmorskor återtar sexualiteten till sitt kompetensområde. I dag är många sexologer socionomer och sjuksköterskor. Hon hoppas att konferensen ska ge inspiration och kunskap så att deltagarna kan åka hem och möta kvinnor med en lite ny blick. Det kan handla om att ställa frågan om sex i samband med cellprovtagningen eller vid abortrådgivningen.

-Vi barnmorskor kan hjälpa till att sätta fokus på dessa frågor när kvinnorna egentligen söker för något annat och som de kanske inte vet vart de ska gå med annars. Barnmorskor kan ofta erbjuda en kontinuitet och trygghet. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida