Hovrätten hävde Agnes Gerebs husarrest

Hovrätten hävde Agnes Gerebs husarrest
Den internationellt erkända nytänkaren inom ungersk mödra- och förlossningsvård, Ágnes Geréb, är inte längre inlåst i sitt hem. Arkivbild: Koós Tamas

Efter tre år, fyra månader och 15 dagar kan den för hemförlossningar åtalade barnmorskan ochläkaren röra sig fritt i Budapest och länet runt omkring.   

Fria Ágnes-kampanjen ser den upphävda husarresten som ett litet med betydelsefullt steg mot rättvisa.

3 500 hemförlossningar

Det var i oktober 2010 som den internationellt erkända nytänkaren inom ungersk mödra- och förlossningsvård, Ágnes Geréb, greps ihop med två barnmorskor sedan en kvinna som besökte kliniken hon drev hade börjat föda för tidigt och man tillkallade ambulans.

Det gick bra för mor och barn men för Ágnes Geréb som i 17 år hade hjälpt kvinnor vid hemförlossningar lades incidenten till andra och hon häktades. Tre dödsfall ska ha inträffat vid de över 3 500 hemförlossningar där Ágnes Geréb och hennes barnmorskekolleger hjälpt till.

Enligt den Fria Ágnes-kampanj hennes vänner driver skedde samtidigt mångdubbelt fler dödsfall bland mödrar och nyfödda på sjukhusen men endast ett fåtal gick till åtal.

FN:s rapportör

Efter jul övergick häktningen i sträng husarrest och i februari 2012 dömdes Ágnes Geréb till två års fängelse och tio års yrkesförbud för försumlighet.

Redan gripandet upprörde barnmorskor, enskilda och organisationer engagerade i naturligt födande världen runt som krävde att hon släpptes fri. FN:s speciella rapportör för mänskliga rättigheter förmedlade sin oro, flera barnmorskeorganisationer uttalade sitt stöd för henne, till exempel de nordiska på sitt möte i Oslo förra sommaren.

Bad presidenten om nåd

Ágnes Geréb skulle börja avtjäna sitt fängelsestraff i maj 2012 men bad presidenten om nåd och husarresten förlängdes i väntan på presidentens beslut. Det har ännu inte kommit, men han har berömt hennes insatser för födande kvinnor och betonat att rättvisa och laglighet ska råda i Ungern.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida