Kort väntan vid plus på stickan

Kort väntan vid plus på stickan
För den som får besked om en oplanerad graviditet på fredagskvällen kan helgen bli plågsamt lång i väntan på att telefonrådgivningen på abortmottagningen ska öppna. Foto: Istockphoto

Abort. På den barnmorskeledda mottagningen på Södersjukhuset är till?gänglighet lika viktigt ?som patientsäkerhet ?och effektivitet.

3 augusti 2016

Ett plus på graviditetsstickan upptäcks sällan på kontorstid. För den som får besked om en oplanerad graviditet på fredagskvällen kan helgen bli plågsamt lång i väntan på att telefonrådgivningen på abortmottagningen ska öppna.?

Det ville barnmorskorna på Södersjukhuset ändra på. Med nya rutiner för telefonsystemet kan den som ringer till abortmottagningen lämna ett meddelande dygnet runt och vara säker på att bli uppringd så snart som personalen är på plats.?

— Det är 2016, vi befinner oss inte i stenåldern och måste hänga med. Ökad tillgänglighet och smidigare vård är ett måste i dag, säger barnmorskan Eneli Salomonsson.??

När barnmorskorna ringer upp tar de anamnes, påbörjar preventionssamtal och bokar tid. Det finns gott om tider eftersom barnmorskorna själva gör vaginala ultraljud och vänte­tiderna blir korta. Ofta går det att få en tid redan dagen efter. Kontinuiteten skapar också trygghet.?

Från att ha haft en abortverksamhet som var utspridd på flera enheter har Södersjukhuset sedan förra året en sammanhållen vårdprocess. Nu ligger allt på samma våningsplan. I centrum står abortmottagningen, avdelning 62.

?Friska kvinnor med okomplicerade graviditeter före vecka sju träffar barnmorskor på mottagningen, de övriga tas emot i team tillsammans med läkare. ??

Sedan mottagningen startade för snart ett år sedan väljer 80 procent av kvinnorna att göra den medicinska aborten i hemmet. Samtidigt har antalet kirurgiska aborter och exereser (skrapningar) minskat. Det har frigjort operationstider och läkarresurser.?

Abortmottagningen har också bidragit till höjd kompetens hos barnmorskorna, bland annat genom att de utför vaginala ultraljud och lägger paracervikalblockader, PCB.??

Som barnmorska på abortmottagning händer det att Eneli Salomonsson får frågan hur hon klarar av att arbeta med aborter hela dagarna, ”är det inte tungt”?

?— Det är så tröttsamt. Mitt jobb som barnmorska handlar om att hjälpa kvinnor. Ingen ska behöva skämmas för att göra en abort. Många är nervösa när de kommer hit, oroliga för hur de ska bli bemötta. Sedan blir de så tacksamma. För mig är det här ett drömjobb.

Hyllad kvalitet halverar kostnaden

Södersjukhusets kvalitetspris gavs i år till den barnmorskeledda abortmottagningen för deras sammanhållna vårdkedja.

På ett år minskade kostnaderna för de kirurgiska aborterna på Södersjukhuset med över 4 miljoner kronor, från 8 miljoner 2014 till 3,7 miljoner 2015.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida