utredda fall

Läkare får kritik för oskuldskontroller

Ivo har granskat uppgifter om att läkare utfärdar intyg om att kvinnor är oskulder.

Det var efter ett reportage i tv-programmet ”Kalla fakta” som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, beslutade att granska läkare som sades utfärda så kallade oskuldsintyg.

Nu riktas kritik mot en läkare som arbetar vid en privat specialistmottagning i en Stockholmsförort. I två fall har läkaren medgett att hon utfärdat oskuldsintyg. Det är inte är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, fastslår Ivo.

”Eftersom det inte är möjligt att medicinskt utreda om någon är oskuld är det inte förenligt med patientsäkerhetslagen att genomföra sådana undersökningar och utfärda intyg”, skriver Ivo i sitt beslut.

Läkaren själv har i efterhand ångrat intygen och lovat att hon i fortsättningen inte kommer att göra oskuldskontroller. Läkaren säger också att hon inte vill uppmuntra den här traditionen, men bedömde att just de här patienterna behövde denna hjälp. Ingen av undersökningarna har genomförts under tvång.

Läkaren, som är specialist i obstetrik och gynekologi, har i övrigt flera års prickfri tjänstgöring och Ivo anser inte att det finns anledning att utreda läkarens yrkesutövning vidare utan avslutar ärendet med kritik.

Diarienr hos Ivo: 8.6.1-35314/2015.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida