Läkare kritiseras efter för många försök med sugklocka

Först efter 18 dragningar med sugklocka i över en halvtimme togs beslut om akut kejsarsnitt.

Anmälan har gjorts till Ivo av kvinnan som skriver att hon mått psykiskt dåligt efter händelsen och oroar sig för att hennes son ska ha fått framtida men av de många försöken med sugklocka.

Hon var gravid med sitt första barn och kom in till förlossningen på grund av vattenavgång och värkar. Tidigt morgonen efter tillkallades jourläkare eftersom förlossningen gick långsamt. Kvinnan hade då varit fullt vidgad i fyra timmar, hon hade värkstimulerande dropp och var trött.

Stort blåmärke

Läkaren lade en sugklocka och gjorde två dragningar utan att det fungerade och kvinnan hade svårt att medverka. Bakjouren kontaktades och beslutade att fortsätta försöken med sugklocka eftersom hjärtljuden var normala och barnet verkade må bra.

Sammanlagt gjordes 18 dragningar under 32 minuter utan att barnet kom ut. Till slut togs beslut om akut kejsarsnitt. Barnet föddes med ett stort blåmärke på huvudet och huden var avskavd på platsen för sugklockan. I övrigt mådde barnet bra.

Kritiseras av Ivo

I ett yttrande till Inspektionen för vård och omsorg, säger verksamhetschefen vid kvinnokliniken att förfarandet vid förlossningen strider mot klinikens rekommendationer och att försöken med sugklocka borde ha avslutats tidigare.

Ivo bedömer att barnet utsattes för ökad risk för komplikationer genom de många dragningarna och riktar kritik mot läkaren för att inte ha konverterat till kejsarsnitt tidigare.

Vårdfokus granskade

En uppmärksammad granskning som Vårdfokus gjorde förra året visar att rekommendationerna för användande av sugklocka skiljer sig åt mellan landets förlossningskliniker. I allmänhet rör det sig dock om max 6-8 dragningar totalt, färre om huvudet inte följer med. Maxtiden för hur länge ett försök får pågå varierar mellan 15 och 25 minuter.

Diarienummer hos Ivo: 9.2-59153/2012-19

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida