Mödrahälsovård

Lätt övervikt hos gravida ökar risk för missbildning

Lätt övervikt hos gravida ökar risk för missbildning
Mer än var tredje gravid som skrevs in på mödravården 2015 var överviktig. Arkivbild: Mostphotos

Risken för missbildningar hos barnet ökar gradvis redan från ett bmi på 25 hos den gravida kvinnan. Det visar en ny svensk studie. ARTIKELN ÄR UPPDATERAD 2017-07-17

Att mammans vikt har betydelse för barnets välmående är känt sedan tidigare. Forskning har bland annat visat att risken för allvarliga missbildningar hos fostret ökar om den gravida kvinnan har ett bmi över 30, alltså vid fetma. Nu visar en stor studie vid Karolinska institutet att risken för missbildningar börjar öka så smått redan vid ett bmi över 25, alltså en lätt övervikt.

Biträdande överläkare Martina Persson vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset är en av forskarna bakom studien.

– Risken ökar med graden av fetma. Så ju mer överviktig en mamma är, desto större risk för missbildning hos barnet, säger hon till Ekot i Sveriges Radio.

3,4 procent av barnen födda till normalviktiga kvinnor hade någon form av allvarlig missbildning, enligt studien. För dem vars mödrar hade ett bmi på 25 hade 3,5 procent en allvarlig missbildning, det vill säga en ökning på en promille. Motsvarande siffra för barn födda av kvinnor med ett bmi över 40 var 4,7 procent.

Den nya studien omfattar drygt 1,2 miljoner kvinnor som födde ett barn efter en fullgången graviditet i Sverige, mellan åren 2001-2014.

De allvarliga missbildningar som avses kan vara till exempel hjärtfel och sådant som kräver kirurgisk eller annan behandling.

Övervikt vanligt hos gravida

Som Vårdfokus skrivit om tidigare var mer än var tredje gravid kvinna som skrevs in hos mödrahälsovården 2015 överviktig enligt siffror från Socialstyrelsen.

– Man behöver öka de preventiva insatserna, till exempel skräddarsy program inför graviditet, säger Martina Persson till Ekot.

Studien publiceras i The BMJ (tidigare The British Medical Journal) – se länk intill artikeln.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida